Ca de obicei, la finalul lunii mai are loc Festivalul Euroregional de Teatru TESZT. Biletele se pot rezerva deja online, iar după minivacanța de Paște se pot cumpăra și fizic.

Un bilet la un spectacol costă 50 de lei, iar unul la un concert, 30 de lei. Se pot lua și abonamente de cinci spectacole la alegere, cu 200 de lei, dar și de zece spectacole la alegere, la 400 de lei. Festivalul va avea 20 de eveniment în acest an: spectacole de teatru și dans, spectacole în aer liber, concerte de muzică contemporană. Evenimentul va avea loc în perioada 19-26 mai. Abonamentele se vor putea lua doar de la teatru, după Paște, și se va primi la achiziționare și o traistă sau un tricou TESZT, cadou. Biletele le puteți lua deja online de aici, iar de marți, și de la teatru, de la casiera Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely”, între orele 13-19.  Spectacolul din deschidere, „O sută de toasturi”, în regia lui Bojan Jablanovec, de la Via Negativa din Slovenia.

Spectacolele din programul din acest an sunt din 11 țări, între care Serbia, Franța, Croația, Ungaria, Grecia, Germania, Slovenia. Toate spectacolele companiilor străine se vor juca în premieră în România, în zece limbi distincte. Teatrul Livsmedlet din Finlanda va veni pentru prima dată la Timișoara cu un spectacol nonverbal despre tema migranților, „Tărâmuri invizibile”. Nu vor lipsi cei de la Teatro dei Venti Modena, renumiți pentru spectacolele stradale. Ei vor juca „Pentesilea”, un spectacol mitologic pe picioroange, organizat în Piața Libertății în 21 și 22 mai. Vor fi și spectacole de dans contemporan. cie. toula limnaios, cu spectacolul „staubkinder”, inspirat din muzica lui Gustav Mahler revine la Timișoara. Josef Nadj, coregraf sârb, a prezenta în avanpremieră mondială noua sa operă: ”Lună plină”.

De asemenea, vin la TESZT  regizorul Urbán András cu „A fost odată la Novi Sad”, regizorul Kristóf Szabó, cu „Ismene dansează”, artistul  Ivo Dimchev, cu „Metch”, concertul său creat recent pentru Teatrul La MaMa din New York. Piesa ”Tineri fără Dumnezeu” a Teatrului de Tineret din Zagreb revine al TESZT. Un alt spectacol pe teme actuale e și „Mindpolis 1.0”,  creat de Nenad Glavan. Producțiile proprii vor deschide și închide festivalul, simetric. În 19 mai se joacă „1978”, regizat de Tomi Janežič, spectacol nominalizat la două premii UNITER. în 26 mai se va juca  „Pericles” regizat de britanicul Philip Parr, spectacol înainte de care se va vernisa actorului Teatrului Maghiar Mátyás Zsolt Imre cu desene inspirate de spectacol.

Nu va lipsi secțiunea pentru companiile independnte. Trupele locale Unfold Motion, Teatrul Basca și Compania independentă Arte-Factum vor veni pe scenă cu spectacolele  „The Story of Lost Stories”, „Monoloagele solitudinii” și „Foamea” în secțiunea Independent@TM, co-organizată cu Asociația proTESZT. Organizatorii vor asigura traduceri în limbile română, maghiară și engleză pentru toate spectacolele . La final de zi, vor fi discuții cu artiștii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ