DISTRIBUIȚI

Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism în 20 decembrie 1989, iar acest lucru va fi marcat într-un mod special în acest an. Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit proiectul Mapping’89.

Povestea Revoluției române va fi spusă timp de patru ore, între 18-22, cu videoproiecții în Piața Operei. Celebrea regizoare Carmen Lidia Vidu, născută la Arad și absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, a coordonat proiectul. Se va trece și prin alte momente-cheie ale schimbării regimului, atât premergătoare, dar și ulterioare datei de 20 decembrie. ”Prin materialele de arhivă videoproiectate pe fațada Operei și pe pavimentul din fața ei, Mapping ‘89 încearcă să refacă vizual și sonor atmosfera Revoluției din Timișoara. Am căutat în arhivele oficiale și cele personale filmările care au ca «personaj central» Balconul Operei Române din Timișoara, astfel încât publicul să poată retrăi sonor și vizual acele momente din 1989, la modul cel mai autentic. Am apelat la arta video stradală astfel încât să ajungem și la un public tânăr”, a spus regizoarea, singura câștigătoare a prmeiilro Uniter și Gopo.

Cel mai interesant aspecte este că vor fi proiectate mărturii ale unor oameni celebri. Este vorba de poeta Ana Blandiana, regizorul Victor Rebengiuc, știrista Amalia Enache sau actorul Florin Călinescu. ”Revoluția e deja o temă de lucru pentru mine. În 2020 am regizat, la Teatrul Național «I. L. Caragiale» din București, spectacolul Jurnal de România. 1989, apoi filmul Jurnalul unei Revoluții. Spectacolul de teatru a câștigat premiul UNITER pentru Regie, în 2021. Regret că cei care au ieșit în stradă, cei care și-au pierdut copiii, mama sau tatăl la Revoluție trebuie să suporte batjocura celor care spun că revolta lor nu a contat, că jocurile au fost făcute, că loviluție, că lovitură de stat…Am tot respectul pentru cei care au ieșit la Revoluție în stradă. Ei au schimbat România, o țară care acum e membră NATO și UE. Libertatea mea le-o datorez lor. A fost Revoluție și eu sunt un om liber fiindcă poporul român a avut curaj și a ieșit în stradă”, a spus Carmen Lidia Vidu.

Spectacolul este realizat cu participarea Corului pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” Dirijor: Maria Gyuris. Printre colaboratori se numără și Constantin Duma, Memorialul Revoluției, Gabriela Schiderman, reMIND Mapping ’89, Ioana Satmari, Andrei Soare, Julien Javions, Ovidiu Rusu, Daniela Rațiu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ