DISTRIBUIȚI

Temperaturile foarte ridicate din ultimele zile au impus luarea unor măsuri pentru ca rețeaua de apă să nu sucombeze,, iar populația să rămână fără apă. Aquatim a trimis cisterne de câte 20 de litri în mai multe sate din județ, din cauza creșterii consumului de apă din ultimele zile.

Aquatim a trebuit să trimită aceste cisterne în mediul rural pentru că a crescut consumul de apă, cu mult peste media consumului, dar și peste capacitatea normală a rețelei de apă din județ. Dacă rețeaua ar sucomba, sar impune restricții de consum. Tocmai de aceea, în județ s-au trimis peste 100 de cisterne cu capacitatea de peste 20 de tone, în total, peste 2 milioane de litri de apă. De asemenea, se fac controale pentru a se identifica scurgerile din rețea. Mai precis, se caută conexiunile ilegale, hidrofoarele montate pe rețeaua, furturile de apă, car și cei care udă ilegal grădina cu apă din rețeaua publică, aspect interzis. Cei care vor fi prinși că udă grădină cu apă de la rețeaua publică de distribuție vor fi avertizați în prima fază. Soluția pentru grădini este utilizarea apelor din fântâni și puțuri, sau coelctare apei pluviale.

De altfel, din cauza celro ce udă grădină cu apă din rețe, comunitățile riscă să rămână fără apă. ”Cu acest fenomen se confruntă nu doar Aquatim, ci și ceilalți operatori din țară pe perioade de secetă și temperaturi foarte ridicate. Utilizarea apei din rețeaua publică pentru udatul grădinilor și a zonelor verzi este o practică descurajată de legislația în vigoare. Standardele definesc clar ce înseamnă necesarul de apă pentru nevoi gospodărești, precum și debitul specific, de maxim 120 litri pe zi de persoană în mediul rural. Rețelele de distribuție sunt dimensionate conform acestor reglementări, așa că operatorii de apă nu pot acoperi alte nevoi de consum. Cel mai grav este că ignorarea acestei realități poate aduce prejudicii întregii comunități. Astfel, în timp ce unii folosesc apa de la robinet pentru udatul grădinii, vecinii lor pot rămâne fără apă pentru nevoile vitale – băut, gătit, spălat”, spune directorul Aquatim, Ilie Vlaicu.

Dacă cetățenii nu înțeleg că rețeaua de apă nu e pentru agricultură,e xistă riscul ca întregi comunități să rămână fără apă. Cu atât mai mult pe caniculă, când exista rezervelro de apă, la o presiune rezonabilă, sutn chestiuni imperios necesare în caz de incendii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ