Deși nu multă lume știe, la Igriș, într-un mic sat de pe malul Mureșului, a existat o abație cisterciană foarte importantă în Evul mediu mijlociu. După ani de zile de cercetări arheologice în zonă, Muzeul Național al Banatului organizează o expoziție despre descoperirile importante din zonă. 

Ruinele mănăstirii sunt într-un sit arheologic situat chiar în Lunca Mureșului, la margine de sat, în comuna Sânpetru Mare. Nimic din împrejurimi nu indică faptul că abația cisterciană Egres era una dintre cele mai importante mănăstiri din Ungaria, pe vremea în care și Cenadul era un oraș important, nu comună, ca în prezent. De altfel, dovadă clară este că al Igriș sunt  înhumați regele Andrei al II-lea al Ungariei (1205-1235) şi soţia sa, Yolanda de Courtenay, aspect indicat de surse documentare și confirmatm, parțial, și de descoperirile arheologice de la locație. Apogeul abației, fondate de Ana de Chatillon, regina Ungariei, în 1179, a fost în secolul al XIII-lea, dar pacea din zonă a fost distrusă brutal de invazia mongolă din 1241.

Mănăstirea a fost însă reconstruită și a continuat să existe însă, până au venit otomanii în zonă și au distrus definitiv ceea ce nu au putut tătarii. de altfel, la Igriș a existat prima bibliotecă de pe teritoriul actual al României! De acea, expoziția se și intitulează „Mănăstirea cisterciană de la Igriș, 1179 – 1500, din perspectiva cercetărilor arheologice”. În zonă s-au fpcut cercetpri sistematice de către arheologii muzeului, în perioada 2016-2017 și 2019-2021. S-a colborat în tot acest timp cu Institutul de Arheologie al Universității Catolice ”Pazmany Peter” din Budapesta, dar și cu Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei Române din Bucureşti. De asemeneam în 2016 s-a colaborat cu ), Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău .

Vizitatorii vr putea vedea fragmente arhitecturale provenite de la ancadramente de fereastră, ancadramente de portal, fragmente de chei de boltă şi segmente de coloane şi capiteluri, dar și elemente decorative ale pereților mănăstirii. Elementul de atracție va fi marmura roșie de la sarcofagele regale. Vor fi expuse obiecte din metal și os găsite în mrominte, dar și într-o groapă comună pe care arheologii o consideră lefată de invazia din 1241, unde s-au găsit, pe lângă schelete, diverse obiecte de ceramică și metal.

Expoziția va fi în mansarda B1 a Bastionului Theresia. Vernisajul va fi joi, 15 septembrie, ora 18. Vor vorbi Daniela Tănase, cea care a coordonat cercetările arheologice, alăturid e ceilalți arheologi ai muzeului, și directorul , Claudiu Ilaș. Expoziția va putea fi vizitată până la 16 ocotmbrie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ