Raoul Trifan, senator USR de Timiș, a depus un proiect de lege prin care statul român s-ar obliga să notifice cetățenii înainte să le expire actele. Parlamentarul consideră că este normal ca cetățenii să uite să-și înnoiască actele importante.

Proiectul de lege vizează documentele importante, adică buletinul, permisul de conducere și pasaportul. În proiect, se propune ca statul să notifice cetățenii prin sms și email, în termen de 90 de zile de la expirarea documentelor. O propunere care exclude din start categoriile defavorizate, dar Trifan nu este primul politician ce consideră că toți românii au acces la Internet. Politcianul consideră că astfel, dacă lumea ar ști din timpl cozile ar deveni mult mai mici, deși nu este foarte de ce, căci numărul de documente ce necesită reînnoirea nu se va schimba. Fundamentul propunerii este că statul nu ar trebui doar să sancționez,e ci și să încerce să previn.

Iată ce spune Trifan: ”Mai puține cozi, mai multă eficiență. Cetățenii vor fi notificați pentru a-și reînnoi actele. Înainte de a sancționa cetățenii pentru lipsa unor documente personale actualizate, statul ar trebui să faciliteze pe cât posibil demersurile birocratice. E cât se poate de firesc, dat fiind ritmul accelerat al vieții cotidiene, ca unii cetățeni pur și simplu să uite sau să amâne reînnoirea documentelor personale. Această lege propune un sistem de avertizare care să îi notifice pe cetățeni cu suficient timp înainte de expirarea documentelor, permițându-le să acționeze în timp util ca să evite situațiile de ieșire din legalitate. Implementarea acestei măsuri va duce la diminuarea cozilor de la ghișee, la eficientizarea procedurilor din instituțiile competente și, totodată, va simplifica viața cetățenilor”, spune useristul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ