Starea de urgență declanșată de coronavirus a dus la o pauză totală și în sportul românesc. Chiar de dinainte de 16 martie, s-a oprit și activitatea la Centrul Național Olimpic de Pregătire a Juniorilor Timișoara, unde se antrenează două grupe de handbal masculin. La un an de la lansare, CNOPJ a intrat într-o pauză forțată, pe termen nelimitat.
Anul trecut, de 1 martie, a fost lansat oficial centrul. La eveniment a fost prezent președintele FRH, Alexandru Dedu, dar și președintele COSR, Mihai Covaliu. Inițial, să fucăt o grupă de băieți născuți în 2002 și 2003, Din vară, s-a mai formată o grupă de alți 18, născuți în 2004 și 2005. La grupa mare, antrenor este Attila Horvath, iar sportivii sunt legitimați la SCM Poli toți. Grupa de 2004-2005 e antrenată de Alexandru Nae și are copii din zona Timișoarei și de la LPS Banatul. Diferența față de centrele de excelență nu participă separat în competiții, și nu au finanțare de la Ministerul Tineretului și Sportului, ci de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român și FRH. De asemenea, primăria asigură gratis Sala ”Constantin Jude”, pentru antrenamente.
Finanțarea de la COSR vine în funcție de anul școlar și calendarul acestui. De când s-au suspendat cursurile, adică din 11 martie, și activitatea CNOPJ s-a oprit. ”Noi am oprit activitatea când s-a oprit și școala. I-am trimis pe toți acasă. Ei stau la hotel, oricum s-a închis și hotelul. Noi avem finanțare de la COSR pe perioada anului școlar. Când se întrerupe școala, întrerupem și noi. Vom putea relua totul când se reia și școala”, ne-a declarat directorul administrativ al CNPOPJ, Dan Dumitru. De altfel, din 16 martie,și Sala ”Constantin Jude”, locul de antrenament al echipei, a fost închisă.
La nivel național există mai multe centre de pregătire olimpice. Cei de la Timișoara sunt mulțumiți după un an, deoarece spun că centrul din Timișoara e foarte căutat, din cauza condițiilor bune. ”Noi suntem mulțumiți după un an de când funcționează centrul. Este unul dintre cele mai căutate din țară. Avem condiții foarte bune de cazare, masă, refacere, antrenament, sală de forță. La școală, majoritatea învață la licee bune, pentru că ne-am dorit altceva pentru ei, să punem accent și pe școală”, spune Dan Dumitru.
Din fiecare grupă, aproximativ o treime dintre handbaliști sunt convocați frecvenți la naționalele de juniori. În campionat, echipa grupei 2002-2003 s-a impus în fața celor de la CSM Oradea, liderul la zi în Seria D a Diviziei A, echipă promovată anul trecut, dar care nu a avut bani de înscriere în Liga Zimbrilor. ”Echipa e foarte bună. Am bătut liderul CSM Oradea în campionat. Și sunt perspective de creștere”, mai spune Dan Dumitru. În Seria D, una cu șapte echipe, echipa CNOPJ e pe locul 4.
foto: renasterea.ro