DISTRIBUIȚI

Toamna aceasta vor începe și cursurile de la Centrul Județean de Excelență, unul unde elevii pot să se perfecționeze în vederea participării la concursurile și olimpiadele școlare. Activitatea în acest an școlar va fi una în totalitate online, în contextul pandemic dat. 

Centrul are 40 de profesori pentru 16 discipline, dintre care ultima inclusă este cea de ”Debate”. Se pot înscrie elevii de gimnaziu și liceu. Sediul centrului este pe strada Cornelia Sălceanu, în fosta școală generală din zona Complexului Studențesc, actualmentecorp utilizat de Liceul Jenan-Louis Calderon. ”Neavând o clădire proprie unde să aducem elevi din alte școli, am considerat că ar fi mai potrivit ca lecțiile să se țină online. Noi vom lucra doar online, epntru că nicio școală nue ste dispusă să primească elevi din tot județul”, spune directoarea centrului, Gizela Fuioagă. Anterior, pandemiei, adică până în 2019 inclusiv, activitatea Centrului de Excelență a avut loc la Liceul Moisil, Colegiul Național ”C.D” Loga, sau Liceul de Artă „Ion Vidu”.

Înscrierile au fost fost deschise până la data de 22 octombrie.  O grupă se formează la Centrul de Excelență cu minimum cinci elevi și maximul de 30. Sunt peste 1480 de aplicații, deoarece uni elevi au optat pentru mai mutle materii. Cele mai căutate au fost Matematica, Limba Română, Engleza sau Informatica. Spre exemplu, sunt 780 de copii de clasa aV-a care doresc să facă pregătire suplimentară la Matematică. Elevii urmează să fie evaluați, tot online. Părinții să nu stea în spatele lor și să le șoptească, pentru că nu este concursul lor și nici nu este corect acest lucru”, a precizat Gizela Fuioagă.

La centru, profesorii au activitate voluntară. În general,  din cei 40, majoritatea au colaborat și în anii trecuți cu CJE, dar sunt și câțiva noi. Problema este că sunt materii la care există doritori din rândul elevilor unde nu există profesor. Este cazul Chimiei și al Limbii Germane. Asta deși colaboratorii pot merge în străinătate. ”Suntem singurul centru de excelență care are un proiect european primit în 2019 de 50.000 de euro. 20 de profesori au participat la cursurri în străinătate, în țări precum Portugalia, Italia sau Grecia”, a mai detaliat directoarea.

La centrul de excelentță se face un modul săptămânal de pregătire, care poate fi între o o oră sau două.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ