DISTRIBUIȚI

După ce de ani de zile niciunei autorități nu i-a pasat de Observatorul astronomic de pe strada Feldioara din Timișoara, deodată, autoritățile publice din Timișoara se ”bat” pe acest obiectiv. Acest lucru se întâmplă la câteva luni după ce liberalii au „descoperit” brusc că Ceasul floral, aflat la loc foarte central și vizibil, e degradat. În contextul electoral din PNL, iată că și Observatorul astronomic a devenit o miză…

La ultima ședință de plen de săptămâna trecută a Consiliului Local Timișoara. Consiliuerul local liberal Lucian Căldăraru a propus ca Observatorul astronomic să fie preluat de la Filiala Timiș a Academiei Române de primărie. Motivația e că Academia Română nu are fonduri pentru a reface observatorul și a-l transforma într-un punct de atracței și distrațcie deopotrivă, în timp ce municipalitatea are cu totul alt buget. Căldăraru a mai avut recent o propunere, tot într-un plen, să se transforme Stadionul CFR, practic, cea mai veche arenă de fotbal, în sală de atletism pentru competițiile de nivel european.

Trecând peste oportunitatea propunerii lui Căldăraru, la șase zile, Universitatea de Vest din Timișoara, sau, mai bine zis, rectorul Marilen Pirtea, vor Observatorul astronomic. Argumentele se referă la faptul că UVT are cercetători din domeniile conexe, programe de licență și masterat de Matematică, Fizică și Geografie cu strânsă legătură cu astronomia, că universitatea aorganizat evenimente la observator, precum Ziua Porților Deschise, că UVT are resursele umane și financare pentru a repune obiectivul în circuit, dar și faptul că observatorul s-a conceput și construit voluntar, cu muca angajaților universității. Istoric, observatorul a fost înființat în 1962.

Desigur, miza de a ieși în față politic cu observatorul, obiectiv pe agenda publică, se simte în discursul lui Marilen Pirtea. ”Având în vedere că istoria acestui centru de atracție științifică este legată de Universitatea de Vest din Timișoara, dar mai ales că obiectivul Observatorului Astronomic este unul axat pe activitățile de observare astronomică și popularizare a științei, considerăm firesc ca viitoarea administrare a acestuia să fie realizată de UVT. Suntem absolut convinși că cercetătorii și studenții facultăților UVT vor readuce la viață programe interesante dedicate studiului astronomic, pentru repunerea în valoare a rolului acestui Observator și deschiderea activității către publicul larg, reluând astfel o istorie frumoasă a Observatorului Astronomic timișorean, legată de profesorul Ioan Curea”, spune rectorul UVT.

Marea problemă a Observatorului astronomic, nespusă de cei care vor să adune puncte bonus la imagine în contextul electoral din PNL de vara aceasta, este că el nu prea mai poate fi funcțional. Dezvoltarea și extinderea Timișoarei au făcut ca zona, deși este una de case din cartierul Elisabetin, să fie atinsă de poluare, dar și de luminile puternice ce vin dinspre zonele de blocuri. În acest context, observatorul poate fi cel mult unul de agrement, întrucât nu mai există condiții pentru observarea cercetătorilor. De peste un deceniu, se ridicase problema mutării observatorului la Muntele Mic, ceea ce firește, nu s-a întâmplat și acum nici nu se mai pomenește.

LĂSAȚI UN MESAJ