Trecerile de pietoni din fața școlilor au un caracter aparte, deoarece elevii nu sunt tot timpul atenți când se angajează în traversarea. La ca din fața școlii din Dumbrăvișa exista un sistem inteligent de atenționare, utilozat într-un proiect-pilot.
Sistemul e creat de tinerii din start-up-ul Blume Technologies. Timișorenii au gândit un sistem care folosește inteligența artificială, algoritmii de calcul și sistemele de avertizare pentru micșora accidentele. La trecerea fără semafor din fața școlii din Dumbrăvița s-au pus camere video. Când sunt detecțtai pietonii, se activează semnale luminoase. De asemenea, sistemul luminează trecerea noaptea, iar cantitatea de lucși va crește când se va traversa. Sistemul e implementat prin programul ”ERA ZERO. Zero Accidente. Zero Emisii ”.
Practic, acest sistem devine o altrnativă la un semafor. „Noi am creat acest sistem ITS (Intelligent Transport System) care își propune creșterea siguranței celor mai vulnerabili participanți la trafic, vorbim de pietoni. Noi aici ne referim mai ales la copiii care trebuie să treacă zilnic o trecere nesemaforizată de lângă școală, însă sistemul va fi eficient și acolo unde vizibilitatea este redusă pentru șoferi din cauza arhitecturii străzii, sau acolo unde există riscuri mari și amplasarea unui semafor clasic ar îngreuna mult traficul”, spune Robert Olariu, de la Blume Technologies.
Algortimii pot prezice în cât timp ajunge pietonul la trecere. ”Dacă un pieton așteaptă la trecere – semnalele luminoase se vor aprinde în galben, pe partea lui, pentru a atrage atenția șoferului asupra pietonului. Noi am lucrat și la algoritmi de predicție pentru a determina pe viitor și activitatea de pe trotuar, să putem determina cine se pregătește să ajungă pe trecerea de pietoni. Folosim direcția de deplasare, viteza, poziția corpului. Acest algoritm este încă în lucru și va ajuta la avertizarea șoferului, oferindu-i acestuia un timp suplimentar de frânare”, mai spune Robert Olariu.
Poliția laudă inițiativa. ”E o bucurie să vedem că acest sistem este acum pus în practică. Am discutat despre el cu echipa de proiect de la faza de idee, și am încercat să venim cu expertiza noastră, din punctul de vedere al Poliției și al comportamentului participanților la trafic. Credem că acest tip de sistem inovativ poate juca un rol important în reducerea accidentelor și astfel, reducerea numărului de victime și de daune materiale”, spune inspectorul principal de la Poliția Rutieră, Ionuț Lazăr.
Sistemul e singurul de acest gen din România și bani vin prin programul Fundației comunitare Timișoara. „„Prin acest tip de program, Fundația Comunitară Timișoara sprijină inovația și soluțiile noi pentru a crește siguranța participanților la trafic. Ne dorim ca, după perioada sa de testare, sistemul să își dovedească eficiența, să poată fi dezvoltat și implementat la cât mai multe treceri de pietoni nesemaforizate, astfel încât să fie redus numărul de accidente”, spune directoarea fundației, Daniela Chesaru.
Tinerii de la Blume au lucrat șase luni la sistem. Acum, el va fi etstat pentru alte șase luni.