DISTRIBUIȚI

Vineri și sâmbătă, la Timișoara are loc ediția a VII-a a Conferinței Naționale a Asociației Melanom România, ”Împreună putem salva vieți”. Mai mulți medici, dar și pacienți, vor fi prezenți la evenimentul medical.

Tematica din acest an este oncologia de precizie și discuțiile vor fi axate pe soarta pacienților care au nevoi neacoperite, atât la primirea diagnosticului, dar și la tratament. Participă peste 20 de specialiști de la Oncohelp, Spitalul Municipal  Timișoara, Centrul Oncologic Sf. Nectarie Craiova, Institutul Oncologic București, Institutul Național de Sănătate Publică, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj și câteva clinici private. Sunt invitați și specialiști din alte țări, mai precis, din Norvegia sau Belgia. Ministrul Sănăytății Alexandru Rafila va vorbi depre Planul național pentru cancer. De asemenea, vor lua cuvântul farmacistul Răzvan Priasadă, dar și Adrian David, directorul Casei Județene de Asigurări pentru Sănătate Hunedoara.

Pacienții cu melanom cutanat sau ocular găsesc mai greu specialiști, și această temă va fi atinsă. De aceea, e envoie de schimbări în sistemul de sănătate, dar și în ceea ce privește zona cercetării. ”Stabilirea unor criterii obiective pentru identificarea spitalelor și  clinicilor cu experiență și crearea de centre de expertiză specializate pe tipuri de tumori este esențială, mai ales în cazul tumorilor cu incidență mai scăzută ca melanomul cutanat și melanoamele rare, unde, din păcate, este dificil să găsim specialiști cu adevărat pregătiți.  Pentru  tratamentele noi, pacienții încă trebuie să aștepte mai bine de doi ani, deși accesul la terapii inovatoare este printre obiectivele mediatizatului Plan Național de Cancer, aprobat în Parlament în 2022”, spune Violeta Astratinei, președinta Asociației Melanom România.

Românii cu melanom nu ar mai trebui să fie nevoiți să plece din țară. ”Pe traiectoria oncologică, 50% dintre pacienții cu melanom rămân fără opțiuni de tratament din cauza lipsei studiilor clinice inițiate în sistemul public. Unii pleacă de nevoie în străinătate, relocându-și întreaga familie pentru o șansă la tratament , iar cei rămași în țară mor prematur. Credem că această situație ar putea fi schimbată  prin programe de cercetare clinică la nivel național și utilizând progresele din genomică și diagnosticarea moleculară, după modele implementate în alte țări, de exemplu programele nationale DRUP în Olanda și IMPRESS în Norvegia. Coordonatorii programelor de medicină de precizie  au alcătuit deja consorții largi în Europa de care și pacienții români ar putea benefica”, mai spune Violeta Astratinei.

Cancerul are în România o rată a mortalității cu 7% mai mare decât media UE. În ceea ce privește cazurile de melanom, incidența este de 11, cazuri la 100.000 de locuitori, în creștere, cu 2247 de cazuri noi anual. Șansele de supraviețuire în estul Europei sunt de 50%, față de 90% în Occident, rată la 5 ani. Confeirnța v avea loc la Consiliul Județean Timiș și are pe lista de invitați 70 de pacienți și familii, plus 23 de speakeri, medici specialiști și cercetători de la universități și centre oncologice din România și străinătate și companii farmaceutice.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ