DISTRIBUIȚI

Vineri, 26 noiembrie, Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Regelei Mihai I a României din Timișoara organizează o conferință despre utilizările cânepii. Evenimentul este organizat în colaborare cu cu Stațiunea de Cercetare- Dezvoltare Agricolă  de la Lovrin.

La conferință va participa și valeriu Tabără, fostul ministru al Agriculturii, actualmente președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice București. De asemenea, sunt inviația specialiști ai Academiei de Științe Agricole  și Silvice București și Institutului Culturilor Câmpului și Legumicole din Novi Sad, alături de  reprezentanți ai Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, ai Spitalului Clinic Municipal, ai Spitalului Clinic Județean de Urgență și ai Institutului de Boli Cardiovasculare – toate din Timișoara. Se va discuta despre multiplele posibilități de utilizare ale cânepii, pentru hrănirea omului și animalelor, uz medicial, dar și în industrie, pentru fabricarea hârtiei, industria textilă, industria auto și cea a materialelor de construcții.

În contextul unei cereri mari de cânepă pe piață, cei de la Stația din Lovrin vor prezenta date despre elaborarea unor tehnologii de cultivare. ”SCDA Lovrin este o instituție de cercetare cu o tradiție de 75 de ani în ameliorarea cânepii. În această perioadă a creat soiuri de referință la nivel european și mondial, soiuri cu utilizare în industria textilă dar în ultimii ani, având în vedere tendința mondială, SCDA Lovrin a orientat cercetările și în direcția utilizării cânepii în scop alimentar și medical. Împreună cu colegii de la USAMVB Timișoara noi creăm și ameliorăm iar ei testează posibila utilizare la scară largă în alimentația umană și în medicină a extractelor din cânepă. Dorim ca rolul acestei conferințe să fie unul de dezbatere științifică, în primul rând, apoi unul de promovare a importanței și utilizării multiple a acestei plante ”, spune Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare și dezvoltare Agricolă Lovrin.

Utilizarea la scară largă a cânepii este un subieect de interes la nivel mondial. ”Conferința internațională  cu tema ,«Cânepa –  cultură cu utilizări multiple» se regăsește în lista evenimentelor științifice deosebit de importante ale universității și facultății noastre.  La ora actuală, cercetarea şi inovarea au o importantă dimensiune transnaţională, transferabilă de la o societate la alta, iar în acest context, obiectivul acestei manifestări este acela de a reuni oameni de știință, cercetători și fermieri  cu reputație internațională care vor schimba idei și vor împărtăși o parte din experiența lor, dar și rezultatele cercetării în domeniul cultivării,  valorificării din punct de vedere medicinal și industrial al acestei plante, precum și în ceea ce privește revitalizarea acestei culturi deosebit de valoroase, contribuind în acest fel la progresul ştiinţific şi tehnologic”, spune Florin Imbrea, decanul Facultății de Agricultură.

 

LĂSAȚI UN MESAJ