Controversată operă a Hertei Muller revine în adaptarea Teatrului German de Stat, săptămâna aceasta. ”Ținuturile joase”, volum ce a marcat profund cariera câștigătoarei Premiului Nobel pentru Literatură, a fost sursa de inspirație pentru un spectacol ce va avea două reprezentații săptămâna viitoare.

Volumul este inspirat de copilăria autoarei născute în 1953, la Nițchidorf, pe care, iată, nimeni nu a reușit să o convingă să revină în România nici în anul în care Timișoara e capitala europeană a culturii. Nu este deloc o descriere idilică a satului. Publicată în 1982, cartea, intitulată ”Neiderungen”, a fost puternic cenzurată de comuniști, dar și premiată de Uniunea Tineretului Comunist la secțiunea „lucrări în limbile naționalităților conlocuitoare”. Varianta originală, cu toate capitolele, a apărut în 1984 în Germania. În satele șvăbești a fost percepută și ca un șoc, deoarece aborda inclusiv inclinațiile naziste ale unora dintre germanii din Banat. Cartea spune povestea copilăriei în comunitatea germană și are valențe autobiografice. Sunt mereu doi naratori, o voce subiectivă și una obiectivă.

În 2012, Niky și Ursula Wolcz și scenograful Helmut Stürmer au realizat adaptarea povestirilor pentru teatru. „„Ceea ce frapează la Ținuturile joase este perspectiva particulară a copilului, care este însă întotdeauna dublată de reflecția critică. Există doi naratori care sunt mereu implicați, cel subiectiv și cel obiectiv, care constituie caracterul extrem de teatral. Limbajul poetic al Hertei Müller este ca o mască în spatele căreia se ascunde ceva, dar care capătă o viață proprie, devenind atât purtătorul acțiunii, cât și o referință clară asupra personajului care vorbește”, spune Niky Wolcz.

Spectacolul se va juca joi și vineri, în 23 și 24 noiembrie, de la 19,30. Din distribuție fac parte: Isa Berger, Mina Șelariu (invitat), Ioana Iacob, Alexandru Mihăescu, Ida Jarcsek-Gaza, Franz Kattesch, Enikő Blénessy, Daniela Török, Simona Vintilă, Daniel Ghidel, Harald Weisz, Silvia Török, Tatiana Sessler-Toami, Yannick Becker, Rareș Hontzu, Boris Gaza, Radu Brănici, Ștefan Bogdan (invitat), Isolde Cobeț, Olga Török, Richard Hladik, Dana Borteanu, Aida Olaru, Alma Diaconu.

Bilete se pot lua de la casieria TGS de pe strada Alba Iulia, dar și online, de aici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ