DISTRIBUIȚI

Spectacolul de teatru audio inedit „Oedip la Timișoara” este disponibil pentru a fi ascultat. Piesa de etatru a fost urcată pe nu mai puțin de șase platforme, de unde poate fi ascultată. 

Spectacolul vorbește despre criza refugiaților, care ajung să fie atât de dezrădăcinați în Timișoara precum a fost și personajul de tragedie greacă Oedip, la Colonos. De altfel, titlul ”Oedip la Timișoara” este o parafrazare a piesei „Oedip la Colonos”, celebra operă a lui Sofocle. Acțiunea se petrece acum în prezent, în capitala Banatului. Spectacolul este scris și regizat de Mihai Lukacs, iar din distribuție fac parte Alexandru Potocean, Nicoleta Lefter, Anca Munteanu, Ioana Chițu, Katia Pascariu și Mircea Dragoman. De editarea audio și de compoziția muzicii s-a ocupat Cătălin Matei, de la Sillyconductor. Proiectul e realizat de Asociația Centrul Dialectic, cu bani de la autoritățile locale.

Pentru a se documenta, Mihai Lukcas a avut trei întâlniri în acest an, la București și Timișoara, cu : Florin Arhire – artist și activist, Emanuel Copilaș – lector la Facultatea de Științe Politice, Universitate de Vest, Flavius Ilioni Loga – co-fondator Timișoara Refugee Art Festival și director al Grupului de Inițiative Sociale LOGS, care se ocupă cu integrare grupurilor vulnerabile de migranți, profesorul Zaker Hussain Ershad de la Universitatea Avicenna din Kabul – singurul universitar afgan protejat de statul român, în prezent profesor invitat la Facultatea de Științe Politice, Universitatea București, Andreea Ghimpu-Lupașcu – coordonatoarea proiectului „Advocacy pentru integrarea refugiaților”, Consiliul Național Român pentru Refugiați, și Bogdan Popa – cercetător și specialist în teorie politică de la Universitatea Transilvania din Brașov.

În principal, poveștile refugiaților afgani au fost inspirația principală. ”Pornind de la poveștile refugiaților din oraș, așa cum le-am descifrat din vizitele la Timișoara – de la Casa Logs care acordă servicii de bază tinerilor afgani ajunși în oraș, din Afghan Park și din clădirile abandonate care adăposteau de îngheț oameni fugiți din calea războiului – dar și din discuțiile cu invitații podcastului Welcome to Romania, am regândit Timișoara într-o cheie ironică, un oraș plin de mândrie de sine care este dat peste cap de apariția unei familii de refugiați, respinși la început de primii locuitori cu care intră în contact. Urmărind tragedia antică și abordarea sa grandioasă, în care cele mai mărunte acțiuni pot transforma o lume, în povestea noastră, Timișoara este în pragul unui dezastru iminent și are nevoie de o minune pentru a se salva de la dispariție iar singurul care o mai poate salva este un bătrân refugiat orb și în zdrențe pe nume Oedip”, spune Mihai Lukacs.

Piesa e disponibilă pe  Youtube, Spotify, Apple Podcats, Google, Anchor FM și Breaker. iată linkurile:

YouTube: https://bit.ly/3CzxziF

Spotify: https://spoti.fi/3oOBLGi

Apple: https://apple.co/3kRumVG

Anchor: https://bit.ly/3kWseMx

Breaker: https://bit.ly/3Fx2XAk

LĂSAȚI UN MESAJ