DISTRIBUIȚI

Săptămâna viitoare, joi, 28 septembrie, Spitalul Clinic Căi Ferate Timișoara organizează o campanie de donare de sânge. Dacă doriți să participați la acest gest umanitar și este mai ușor să ajungeți acolo decât la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, sunteți invitați să participați. 

Angajații Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Timișoara vor fi prezenți, între orele 8-13 la spital. Deja 40 de angajați ai unității snaitare au spus că vor dona. „„Este o premieră pentru Spitalul Clinic CF Timișoara și mă bucur că am reușit, împreuna cu colegii de Centrul de Transfuzii, să organizăm o asemenea colectă. Noi am început deja o campanie de promovare a acestui eveniment și sper să vină cât mai mulți donatori. Am luat legătura cu vecinii noștri de la Palatul Apelor, apoi cu colegii de la Medicină 2 și chiar cu cei din UMF. Din cadrul spitalului sunt foarte mulți colegi care și-au arătat disponibilitatea de a participa la această acțiune de donare de sânge”, spune managerul spitalului, Stela Iurciuc.

Se recoltează maximum 420 de ml la o donare, cantitate ce se reface în câteva ore, iar din unct de vedere al celularității, corpul e refăcut în două săptămâni. Se utilizează echipamente sterile, desigur. Odată recoltat sângele, va fi analizat obligatoriu. Astfel, se poate să aflați ce grupă și RH aveți, dacă nu știați, dar și aspecte relevante despre anticorpii de sifilis, HIV, hepatită sau inclusiv aspecte ce pot identifica boli ale ficatuluui. Se primește ziua de donare liberă de la muncă, reducere de 50% la transportul în comun timp de o lună și un card cu șapte tichete de masă.

Inițiativa s-a născut pentru că nevoia de sânge e permanentă. ”Un verset din Biblie spune «Căci viața trupului este în sânge», iar noi, medicii, înțelegem cel mai bine acest adevăr. Pentru că în fiecare zi, când în sălile de chirurgie ale spitalului au loc două, trei sau chiar patru intervenții chirurgicale, avem nevoie de sânge. Și atunci solicităm pungi de sânge de la Centrul Regional de Transfuzii. Acum, e rândul nostru să contribuim la «rezerva de viața»”, mai spune Stela Iurciuc.

Rezultatele analizelor din sângele donat se găsesc, ulterior, pe siteul Centrului Regional de Transfuzii Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ