DISTRIBUIȚI

Cu chiu cu vai, autoritățile încep să transmită informații oficiale despre focarul de coronavirus de la Maternitatea Odobescu, pentru care s-a dat o amendă de trei zile, anunțată oficial abia astăzi de DSP. De asemenea, numărul cadrelor medicale infectate cu coronavirus nu este prezentat defalcat pe unități spitalicești, așa cum ar fi fost normal. Dintre cei zece bebeluși cu test pozitiv de la Odobescu, aparent, pentru unul singur era reală infectarea cu covid-19.

La Maternitatea Odobescu, excluzând cazul celor zece bebeluși cu teste pozitive din mame care erau negative, au fost 25 de cazuri confirmate de coronavirus. 13 erau cadre medicale, incluzând aici și un medic rezident. Restul de 12 erau mame. DSP a dat o amendă de vineri Spitalului Municipal, de care aparține maternitatea. Anunțul oficial a venit după trei zile. ”În urma controalelor efectuate de către inspectorii Serviciului Control în Sănătate Publică la nivelul unităților sanitare cu paturi, s-a constatat nerespectarea măsurilor impuse în situații epidemiologice deosebite, în unele cazuri, motiv pentru care s-a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 10.000 lei, în conformitate cu prevederile legale in vigoare”, transmite DSPJ Timiș, care spune că va continua controalele la Spitalul Municipal, prin Serviciul Control în Sănătate Publică.

Despre cele 24 de cadre medicale infectate cu coronavirus, cert, 13 sunt de la Odobescu. De asemenea, tot cert e și cazul unei doctorițe de la Institutul de Boli Cardiovasculare. Pe surse, au apărut informații despre șase cadre medicale infectate la Lugoj, un șofer de la Serviciul Județean de Ambulanță, de la care ar fi luat prima asistentă de la Odobescu (soția șoferului), o asistentă de la Spitalul Județean, dar și alte două asistente de la UPU și clinic de urgențe stomatologice ale Spitalului Județean. DSP nu a transmis presei cazurile defalcat, pe spitale, deși am solicitat acest lucru. ”La nivelul judeţului Timiş, din cele 24 de cadre medicale confirmate pozitiv, au fost externate 6 persoane vindecate și se mai află internate pentru tratament 18 cadre medicale. În același timp, au fost identificați contacții direcți ai acestor persoane și a fost dispusă măsura izolării la domiciliu, urmând să fie testate  persoanele simptomatice, acolo unde este cazul”, este singura informație a DSP despre acest subiect.

Revenind la cei zece nou-născuți din 1 aprilie, a căror teste au ieșit pozitive, deși cele ale mamelor erau negative, se pare că nouă dintre ei nu aveau coronavirus. Unul, născut dintr-o mama din județul Hunedoara, ar avea însă virusul, la fel ca femeia. Cei doi au fost aduși la Maternitatea Bega, spital covid-19 pentru gravide. ”Referitor la cei 10 nou-născuiț depistaţi pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2, la Maternitatea Odobescu din Timișoara, în urma retestaării s-a constatat că 9 dintre acesția sunt negativi iar nou-născutul pozitiv se află internat la Clinica Bega, desemnată pentru tratamentul acestor cazuri, împreună cu mama (depistată, la randul ei, pozitivă)”, mai transmite DSP.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ