DISTRIBUIȚI

De acum înainte, se va câștiga timp pentru donațiile de plasmă de la cei care s-au vindecat de coronavirus. La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara există acum un aparat care arată dacă potențialii donatori au suficienți anticorpi pentru ca plasma lor să poată vindeca bolnavii de covid-19.

Aparatul se numește analizator automat de imunologie pentru stabilirea cantitativă de anticorpi IgG. Cu ajutorul său pot fi identificați anticorpii neutralizanți-protectori din probele de sânge de la pacienții care au avut coronavirus și s-au vindecat. Practic, așa se vede dacă plasma de la un potențial donator e utilă sau nu. Se folosește o metodă automatizată de imunologie, care se bazează pe chemiluminiscență. Cantitatea de anticorpi e importantă, iar aparatul o măsură cu acuratețe. Pentru a fi eligibilă, plasma trebuie să aibă minimum o valoare de 40Au/ml. Avantajul utilizării aparatului este că tehnologia este specifică unui singur tip de coronavirus, fără a produce interferență cu alte virusuri. Este cea mai dezvoltată tehnologie imunologică existentă.

Câștigul e de timp, deoarece aceste analize se făceau până acum la București. ”Până acum, plasma de la pacienții ce au trecut prin boală, care era prelevată la Centrul de Transfuzii din Timișoara, era trimisă la Institutul Național de Hematologie Transfuzională din București pentru a se stabili dacă poate fi folosită sau nu. Se pierdea timp prețios cu trimiterea, analiza acesteia și obținerea răspunsului. Acum, determinarea cantitativă se poate face la noi, în laboratorul spitalului. Vorbim de un aparat ultraperformant”, a declarat Delia Dogaru, medic primar de laborator la Spitalul ”Victor Babeș”.

Aparatul poate să analizeze 100 de probe în același timp. Rezultatul vine în 40 de minute. ”Analizatorul automat de imunologie oferă un screening pentru potențialii donatori. Practic, într-un interval foarte scurt de timp, putem spune dacă plasma convalescentă prelevată de la foștii pacienți îndeplinește criteriile necesare. Cu alte cuvinte, dacă persoana de la care a fost recoltată poate deveni donator de plasmă imunizată, adică să aibă o cantitate suficient de mare de anticorpi neutralizanți. Din păcate, nu toți cei care au avut COVID 19 au suficient de mulți anticorpi neutralizanți”, a mai adăugat Dogaru responsabilă de analize la compartimentul de Imunologie al spitalului.

Metoda de testare are o sensibilitate ce depășește 97%. Aparatul a fost donat spitalului de către Cșubul Rotary Timișoara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ