DISTRIBUIȚI

Pandemia de coronavirus dă semne clare de ”slăbiciune” în județul Timiș, unde, conform informațiilor oficiale, mai sunt doar 16 cazuri activ,e internate la Timișoara și Lugoj. În aceste condiții, se pune deja problema redeschiderii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie și pentru alte cazuri, dar și revenirea la normal pentru Maternitatea Bega și Clinica de Dermatologie a Spitalului Municipal.

Toate aceste aspecte s-au discutat miercuri, în cadrul unei ședințe care a avut loc la Prefectura Timiș, cu participarea Lilianei Oneț. Conducerea Direcției de Sănătate Publică Timiș a discutat cu directorii spitalelor din Planul Alb și s-a convenit redeschiderea unităților spitalicești pentru cazurile clinice non-covid. Conform procedurii, deși spitalele-suport au fost nominalizate printr-u Ordin de Ministru semnat de Nelu Tătaru, nu va fi nevoie de alt ordin pentru ca unitățile cu paturi să revină la menirea lor inițială. Redeschiderea se va analiza la nivel județean, și DSP va da verdictul final.

În Timișoara, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” a fost desemnat de două luni spital doar pentru coronavirus. De joi, oficial, se redeschide secția pentru bolnavii de tuberculoză. ”În acest sens, având în vedere specificul patologiei, Secția de Pneumoftiziologie  a Spitalului «Dr.Victor Babeş» Timişoara, va fi redeschisă cu prioritate, respectându-se circuitele funcționale conform normelor sanitare în vigoare”, se arată într-un comunicat al DSP Timiș. Bolnavi vor mai fi internați la Spitalul Municipal din Lugoj, la secția ATI, deoarece în orașul de pe Timiș se preluau doar cazuri severe.

Altfel, Maternitatea Bega și Clinice de Dermatologie din Complexul Studențesc urmează să fie redeschise cel mai devreme săptămâna viitoare. ”DSP Timiș va sprijini în mod deosebit reorganizarea Spitalului Bega și a Secției de Dermatologie a Spitalului Municipal, tinând cont de faptul că solicitările medicale  în aceste domenii sunt numeroase. În funcție de evoluția epidemiologică locală, spitalele care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-COV-2 vor asigura, cu avizul DSPJ Timiș, asistența medicală și pacienților non-COVID-19 în condițiile existenței circuitelor complet separate, fără a fi necesară externarea/transferarea tuturor pacienților internați către alte spitale. În acest context, fiecare unitate sanitară cu paturi va întocmi și prezenta un plan de măsuri care să cuprindă inclusiv reorganizarea circuitelor. Acest plan urmează a fi discutat în cadrul întâlnirii de lucru, care va avea loc săptămâna viitoare și ulterior va fi supus avizării DSPJ Timiș”, transmite DSP.

Maternitatea Bega nu mai are de zile bune niciun caz. Clinica de Obstetrică-ginecologie și neonatologie e desemnat prin Ordin de Ministru spital covid pentru gravide. La Clinica de Dermatologie a Spitalului Municipal se duc bolnavii suspecți de covid care sunt stabili, până vine rezultatului testului. Spital-suport e și CFR, dar niciun bolnav nu a fost internat până acum în această unitate.

Spitalul Județean nu a avut misiunea de spital-suport decât pentru momentul dializei bolnavilor, care erau transportați ulterior la ”Babeș” înapoi. Confom managerului Raul Pătrașcu, de două săptămâni, la Județean nu a mai fost internat vreun suspect de coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ