DISTRIBUIȚI

Proiectul ”Teatrul ca Rezistență”, realizat de Asociația 2023 Capitala Europeană a Culturii, provoacă timișorenii și nu numai. Cei care doresc să își exprime părerea dacă a existat sau o rezistență în timpul regimului comunist în teatrul timișorean sunt rugați să o facă online. Se pun la bătaie și premii.

Așadar, comentariile și amintirile din vremea comunismului sunt binevenite și așteptate pe canalul de Youtube sau pe pagina de Facebook Theater as Resistence până la data de 3 decembrie. Primele trei comentarii notabile vor fi premiate cu o colecție de volume din seriile Istorie, respectiv Memorii publicate de editura Humanitas. De asemenea, comentariile vor fi traduse în engleză și incluse în broșura digitală a proiectului.

Teatrul ca Rezistență este parte din proiectul european Heritage Contact Zone (HCZ), cofinanţat prin programul Europa Creativă, care include parteneri din Ungaria, Germania, Grecia și Ţările de Jos.. Proiectul urmează să se desfășoare până în 2021, își propune să analizeze arhivele teatrelor din Timișoara, dar și colecții private, în ceea ce privește viața timișorenilor în perioada 1960-1990, dar și 1990-2019, din perspectiva relației cu teatrul.

Proiectul se va finaliza cu o expoziție multimedia și un film documentar. Până acum s-au publicat cinci numere de Fanzin, a avut loc un atelier virtual în mai 2020, o expoziție performativă și o dezbatere pe tema rezistenței în teatru (decembrie 2019), expoziție pop-up (iunie 2019), precum și un spectacol lectură (2018).

foto: sapteseri.ro

LĂSAȚI UN MESAJ