Campionii de la Timișoara Saracens au sâmbătă ultimul meci pe teren propriu din grupele Challenge Cup, cu un club care respiră istorie rugbistică, Stade Francais Paris. Echipa din capitala Franței a avut perioade foarte faste și perioade de-a dreptul negre în istoria sa, dar chiar și așa are o bogată istorie de aproape 130 de ani.

Actualul Stade Francais Paris a luat ființa în urma fuziunii din 1995 dintre Stade Francais și clubul polisportiv local Club Athletique des Sports Generaux (CASG). Stade Francais cel original a fost fondat în 1883 de studenții din Cartierul Latin. E vorba așadar, la fel ca și la alte echipe, de o origine studențească. În 1892, clubul a jucat prima finală a campionatului francez, cu Racing Bagatelle, pierdută cu 4-3. Arbitrul a fost nimeni altul decât Pierre de Coubertin, fondatorul mișcări olimpice moderne. Până în 1908, echipa a adunat opt titluri de campioană a Franței. Însă din 1927 Stade Francais a dispărut din prima ligă franceză, unde a revenit abia în 1994. Cât despre CASG, a fost tot un club care a dat jucători importanți la naționala Franței de-a lungul vremurilor, precum fundașul Jacques Chaban-Delmas sau jucătorul de linia a doua Jean-Pierre Sau.

Practic, Stade Francais a renăscut după ce a fost preluată de Maz Gauzzini, în 1992. Din 1995, antrenorul echipei a devenit Bernarde Laporte, campion al Franței în 1991 cu Begles-Bordeaux. Antrenorul a rămas până în 1999, când a devenit selecționerul naționalei Franței. I-a urmat George Coste, iar în anul 2000, au venit Eric Bachoffer și Alain Elias, care au adus al zecelea titlu din istoria echipei. În 2001, Stade Francais a pierdut finala Heineken Cup, jucată cu Leicester Tigers. Au urmat încă patru titluri de campioni, în 2003, 2004, 2007 și 2015. Între anii 2009-2015, clubul a avut mari dificultăți, dar până la urmă, a ieșit la liman.

Ca un amănunt interesant, Stade Francais a fost primul club francez care a lansat moda calendarelor nud cu rugbiști. Tradițional, echipamentul era unul cu tricouri albastre, șorturi roșii și jambiere albe. În 2005, președintele Max Gauzzini a introdus rozul în echipamentul echipei, într-o încercare de a elimina imaginea că rugbiul este un sport prea ”macho”. Stade Francais are ca stadion tradițional arena Jean-Bouin, una de 12.000 de locuri, peste drum de celebrul Parc des Princes. Stadionul este construit în 1925 și a fost refăcut în 1975 și 2011. Ocazional, echipa a jucat și pe Parc des Princes, dar și pe Stadionul Sebastien Charlety.

Din lotul francezilor fac parte, pe lângă autohtoni, australieni, sud-africani, fijieni, un samoan, un neozeelandez, un italian și un georgian. Stade Francais este acum pe locul 8 în Top 14.

Anda DELIU
(foto: facebook.com/SFPARIS)

LĂSAȚI UN MESAJ