Egiptul este una dintre destinatiile turistice de interes major, deoarece gazduieste vestigii istorice antice.
Sunt sigur ca si tu te-ai gandit cel putin o data la o vizita in regatul faraonilor, astfel ca in acest articol imi propun sa-ti prezint cateva statistici si lucruri cu adevarat interesante despre Egipt, care te pot determina sa-ti planifici o excursie aici.
1. Egiptul gazduieste singura minune a lumii antice ramasa inca in picioare
Singura dintre cele 7 minuni ale lumii antice ramasa inca in picioare se afla in Egipt – este vorba despre Marea Piramida din Giza.
Este un monument arhitectural, avand in vedere ca a trecut prin atatea fenomene naturale, inclusiv cutremure mari si a rezistat testului timpului.
Piramidele din Giza sunt localizate in capitala Cairo si sunt o splendoare, indeosebi piramida lui Khufu, construita de celebrul conducator-faraon al Egiptului in secolul al IV-lea. Este totodata si cea mai inalta dintre piramide, ridicandu-se la aproximativ 146.7 metri inaltime.
De altfel, daca faci o vizita prin Cairo, este imposibil sa ratezi piramidele, deoarece acestea sunt vizibile din aproape orice loc al orasului.
Piramidele din Egipt sunt si acum o sursa de inspiratie chiar si pentru producatorii de sloturi video. Sloturi precum Legacy of Egypt, Rise of Egypt sau Doom of Egypt sunt la mare cautare in mediul online, iar in cadrul lor poti sa te distrezi inclusiv gratuit daca incasezi rotiri gratuite la inregistrare pe site-urile de jocuri.
2. Egiptenii se inchinau la sute de zeitati
Era destul de complicata viata in Egiptul Antic, deoarece erau foarte multe zeitati care trebuiau multumite, de fapt sute de zei, unii majori, altii mai putini importanti in unele contexte, insa era foarte greu sa-i multumesti pe toti pentru a castiga un loc in lumea de apoi.
Totusi, de-a lungul deceniilor, unele zeitati au iesit din trendul curent, astfel ca populatia s-a orientat catre alte entitati pe care sa le venereze.
Totusi, zei precum Isis, Osiris sau Ra au fost mereu zeitati majore acceptate si venerate in mod constant si unanim.
3. Egiptul este gazda pentru 7 situri din patrimoniul UNESCO
Putini stiu ca Egiptul este tara care gazduieste nu mai putin de 7 situri declarate patrimoniu UNESCO. Acestea sunt Abu Mena, orasul istoric Cairo, Abu Simbel, Sf. Catherine, Wadi al-Hitan, Memphis si Theba.
Memphis, orasul antic al zeilor este de fapt platoul dintre Giza si Dashur, platou pe care se afla si celebrele piramide, astfel ca daca ai fost la Cairo si ai vizitat piramidele, automat te-ai aflat pe acest patrimoniu UNESCO.
Orasul antic Theba este locul unde vei gasi Luxor si Valea Regilor, un alt obiectiv pe care nu ai voie sa-l ratezi la o vizita in Egipt.
4. 95% dintre egipteni locuiesc in apropierea fluviului Nil
Cel mai lung fluviu din lume este localizat in Egipt. Este vorba de Nil, care a sustinut viata in Egipt si a ajutat civilizatia egipteana sa prospere, oferind conditii prielnice pentru praticarea agriculturii.
Fluviul Nil traverseaza Egiptul, iar aproximativ 95% din populatia egipteana locuieste undeva in apropierea Nilului. Inca din antichitate a fost o idee foarte buna ca populatia sa locuiasca in apropierea fluviului pentru ca era o idee naturala sa stai cat mai aproape de sursa de apa.
De altfel, Nilul a sustinut agricultura practicata de egipteni, acest popor hranind cu granele proprii chiar si marele Imperiu Roman, dar si alte popoare straine.
5. Numele orasului Alexandria provine de la cuceritorul ei
Alexandru Macedon a pornit o campanie militara in est, conducand armata macedoneana pana in vastul imperiu al Persiei.
Odata ajuns in Egipt, marele Alexandru a fost cu adevarat fascinat de frumusetile naturale de aici. A hotarat curand construirea unui mare oras la port, oras care sa-i poarte numele. Asa s-a nascut Alexandria, un oras care a gazduit o alta minune a lumii antice, Farul din Alexandria.
Cucerirea Egiptului de Alexandru a avut loc in 331 i.Hr., iar construirea Alexandriei a durat de fapt decenii.
6. Egiptul este delimitat de doua mari
Egiptul are iesire la Marea Rosie si la Marea Mediterana, prin intermediul Canalului Suez. Este astfel localizat intr-o pozitie de o importanta strategica deosebita.
Navele care trec dinspre Asia spre Europa si invers traverseaza Canalul Suez, iar acest lucru a insemnat un important avantaj din punct de vedere al comertului pe care Egiptul l-a avut de-a lungul secolelor.
7. Populatia este in proportie de 99% egipteana
Egiptul este una dintre cele mai omogene tari din lume, cu o populatie de 99% nativi egipteni. Daca in alte tari minoritatile au procente ceva mai ridicate, in Egipt lucrurile stau exact invers, ceea ce indica un anumit nivel de conservatorism si de respectare a traditiilor.
8. Egiptul a incheiat primul tratat de pace oficial
Multe surse istorice confirma faptul ca Egiptul ar fi incheiat primul tratat de pace recunoscut. Este vorba despre Pacea de la Kadesh din anul 1259 i.Hr., pace incheiata cu hititii
In anul 1970, turcii au predat o copie a acestui tratat catre ONU, iar aceasta poate fi vazuta la intrarea in camera Consiliului de Securitate al ONU.
In concluzie, un lucru este clar: odata ajuns in Egipt cu siguranta vei gasi o multime de activitati interesante cu care sa-ti ocupi timpul, deci nu vei avea timp sa te plictisesti. Din acest motiv aceasta tara a devenit atat de populara in randul turistilor din intreaga lume, inclusiv in randul romanilor.