De miercuri până duminică, la Timișoara are loc evenimentul FAST: Festival for Architecture  Schools of Tomorrow (Festivalul școlilor de arhitectură de mâine). Gazdele sunt cei de la Universitatea Politehnică din Timișoara.

Participă cei de la facultățile din Timișoara, Cluj-Napoca, Oradea, Iași și București, alături de 20 de vorbitori naționali și internaționalim plus delegați din centrele universitare. Vor fi dezbateri, expoziții, prelegeri, activări și workshopuri, pe tema ”Sustainable Futures, Leave No One Behind” (Viitor sustenabil, nimeni nu e lăsat în urmă), cu trei secțiuni: Talks (discuții), Activations (activări) și Exhibitions (expoziții). Astăzi, totul a început cu expozițai colectivă a celor cinci școli de arhitectură, Sustainable Futures X5. Dan Perjovschi a susținut un performance artistic la ARChA, s-au inaugurat pavilioanele FAST și s-a organizat un workshop de arhitectură. Steve Messam, artist de renume din Marea Britanie, a fos tși el adus în discuție.

Jois e organizează o amplă conferință de arhitectură, tot la ARChA. Vor fi și ateliere, iar Reiner de Graaf le va vorbi studenților. Vineri, pe lângă seria de conferințe, se proiecteaă și documentarul Fackelmann, despre celebrul arhitect din Banat, la Cinema Timiș. La Operă vor fi dezbateri, iar Natalie Mossin, directoarea Institutului Academiei Regale din Copenhaga  și președinta Congresului Mondial al Arhitecților UIA 2023 e și ea invitată. Sâmbătă se va vorbi de proiectul Bright Cityscapes, se vor aduce exemple de la Universitatea din Linz, dar se va discuta și despre Bienala de Arhitectură de la Veneția. Duminică se va vorbi despre viitorul arhitecturii, dar și despre conservarea aptrimoniului.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ