Mai mulți studenți și profesori de la mai multe programe de masterat didactic de la Universitatea de Vest din Timișoara au fost în stagii de schimburi de experiență vara aceasta. Locațiile au fost Universitatea din Groningen (Țările de Jos) și Universitatea Masaryk din Brno (Cehia). 

Mobilitățile s-au organizat în cadrul proiectului  „Start în carieră prin master didactic”. La Brno, s-a desfășurat programul „Creativity in Theaching Summer School”, în perioada 11-15 iulie. Au participat  cadrele didactice Marioara Nicoleta Filimon (Carabă), Diana Roman și Daniela Dascălu, alături de reprezentanții Ministerului Educației,  Emanuela Alisa Nica și  Eugen Lungu (profesori), dar și de studenții Iulia Gallo, Dorian Erdei, Cristina Toma, Diana Alexan, Andrei Bărbuț, Diana Ciucian, Adriana Kiss, Ramona Humeniuc și Tamas Gergely. Ei au participat la un curs de formare, cu sesiuni în plen și activități în grupuri mici.

Cei care au mers în Cehia au aflat despre: utilizarea eficientă a gândirii creative în practica de predare; stiluri de predare in-person; utilizarea de materiale și instrumente de predare și evaluare în sistem hibride și on-line; stimularea motivației elevilor pentru învățare; teorii ale creativității aplicabile predării; dezvoltarea materialelor creative pentru cursuri in-person. La final, au răspuns unui chesitonar de feedback.

Participanții au fost mulțumiți. ”Pentru mine, participarea la Școala de vară Creativity in Teaching organizată de Centrul Lingvistic al Universității Masaryk din Brno, a însemnat descoperirea unor metode și instrumente didactice inovative, am perceput-o ca pe o provocare din care am avut chiar multe de învățat. Dorind să predau Biologie, o știință exactă, este important ca lecțiile să fie atractive și interesante pentru elevi, iar cursurile din aceste zile de mobilitate mi-au demonstrat că orice disciplină poate fi predată într-un mod distractiv, creativ, dar foarte eficient. Am fost entuziasmată să găsesc cadre didactice care au susținut cursuri interesante, cu multe elemente practice, și consider că toate aceste formule ne-au făcut să ieșim din zona noastră de confort și să realizăm cât de utilă poate fi creativitatea în procesul educațional”, spune studenta Diana Alexan.

Programul „Intercultural Competence” a avut loc la groningen, în perioada 17-21 iulie. Au participat Nicoleta Adina Stefu, Darius Borovic,  Marioara Carabă, lector dr. Simona Adam,  Adina Datcu, cu studenții: Valentina Luiza Galbenu, Iulia Gallo, Dorian Emeric Erdei, Andreea Cornelia Biricioiu, Florina Biro, Daniel-Gabriel Urs, Catalina Raluca Doroftei, Mihai-Teodor Damian, Iulia Adelina Bunduruș și Ramona Humeniuc. Au fost, similare, sisiuni în pln și lcuru în grupe mici, iar studenții au primit suportul material suport pentru temele abordate.  Iată temele abordate: prin ce diferă culturile; modele de dezvoltare interculturală; dezvoltarea competențelor interculturale; conceptul de Iceberg al culturii; universal, personal și cultural în comportamentul uman.

Grupurile  care au făcut exerciții au oferit și ele feedbadk despre experiență. ”Pentru mine, experiența avută în Groningen, oferită de Masteratul Didactic, a fost unicată. Și asta în întregime, pornind de la cursul care ne-a fost explicat în amănunt de un cadru didactic, care ne-a tratat ca și cum am fi studenții universității lor, până la colectivul pe care l-am avut. Am avut câteva zile petrecute alături de colegii și cadrele didactice din Universitatea de Vest Timișoara care nu pot să le compar cu alte experiențe. Per general, acest curs și călătorie în Groningen a fost una pe care nu o voi uita”, spune studenta Cătălina Doroftei.

LĂSAȚI UN MESAJ