DISTRIBUIȚI

Nu mai curge atât lapte și miere pentru angajările studenților din timpul facultății, dar Universitatea Politehnică din Timișoara compensează nevoie de practică. Înstituția de învățământ superior a laut echipamente cu fonduri europene în valoare de 17 milioane de lei, în folosul studenților.

Firmele nu mai iau tineri fără experiență part-time încă din anul 2, ca acum câțiva ani, așa că ei trebuie pregătiți mai bine în universitate. „Piața nu mai este atât de ofertantă și acum joburile disponibile sunt preponderent pentru oamenii cu experiență. În trecut, recrutarea studenților începea din anul doi, companiile îi integrau în programe de lucru de patru ore sau opt ore, aveau un tutore din cadrul companiei, iar tinerii continuau în paralel studiile. Acum este mai greu pentru o companie să desemneze persoane care să se ocupe de pregătirea studenților. De asemenea, în ultimele luni, când unii angajați au plecat dintr-o companie, în locul lor au fost angajați mai puțini înlocuitori. Asta înseamnă că a crescut sarcina pe angajații existenți și, automat, a scăzut timpul de formare pentru începători, nu prea mai sunt mentori”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Echipamentele luate deservesc domenii precum mecanică, robotică, automotive sau IT&C. Colaborarea cu firmele, mai ales pentru adaptarea predării la ce se cere pe piața muncii continuă însă. mecanică, robotică, automotive sau IT&C. „Cu noile echipamente și proiecte de practică vrem să ne asigurăm că absolvenții noștri vor fi la curent cu cele mai noi tehnologii și metodologii din industrie. Într-o perioadă în care piața muncii devine din ce în ce mai selectivă, pregătirea practică de calitate este esențială. Colaborarea cu mediul privat rămâne esențială pentru noi. Deși aceste echipamente ne oferă autonomie în formarea studenților, dorim să păstrăm un dialog constant cu angajatorii pentru a ne asigura că pregătirea oferită este în linie cu ceea ce caută aceștia pe piața muncii. Acest lucru se întâmplă atât în ședințele Comitetului Director al universității cât și la organizarea unor evenimente împreună cu companiile. Ultima ediție a Zilelor Carierei, organizată de mai bine de 10 ani de UPT, a însemnat un bun prilej pentru studenții noștri de a vedea care sunt pretențiile din piața muncii”, mai spune Drăgan.

Cu rpactică multă în facultate, studenții învață cum să muncească în echipă, cum trebuie să managerieze un proeict, dar și cum să gândească critic, o cerință tot mai cerută într-o lume tot mai automatizată și inundată de inteligența artificială. Achizițiile, așadar, continuă. „În cadrul proiectului finanțat vom reuși să achiziționăm trei standuri educaționale de roboți colaborativi, o imprimantă 3D performantă și o cască care citește activitatea neuronală cu ajutorul căreia vom facem aplicații de neurotehnologie, precum controlul unui robot prin intermediul gândurilor. Totodată, vom moderniza și dota trei laboratoare cu table SMART și mobilier nou, asigurând astfel o bază materială foarte bună pentru a putea educa studenții în domeniul roboticii” a declarat Robert Kristof, prodecanul Facultății de Mecanică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ