Joi a avut loc vernisajul expoziției „Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni”. În prima seară au venit sute de timișoreni să vadă artefactele din perioada neolitică.

Demersurile pentru această minunată expoziție, cu artefactele considerate cea mai importantă mărturie a civilizației preistorice în Europa, au început acum doi ani. Au fost posibile la inițiativa Filialei Timișoara a Academiei Române și Universității Politehnice Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, a Consiliului Județean Neamț, a Complexul Muzeal Național Neamț și a Muzeului Național de Artă Timișoara. La venisaj au luat cuvântul Dan Dubină, președintele Academiei Române, filiala Timișoara, rectorul UPT, Florin Drăgan, și academicianul Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, desigur, plus directorul muzeului, Filip Petcu.

Cultura neolitică de la Cucuteni, din apropierea orașului Târgu Frumos,  nu mai are nevoie de nicio prezentare. Descoperirile arheologice din zona Moldovei au început în secolul al XIX-lea. Civilizația înfloritoare din perioada Neolotică ce s-a întins până în Transilvania și Munteani avea un cult solar și e renumită pentru picturile sale în trei culori (alb, negru și roșu), cu motiv principal al spitalei. se esitmează că apogeul a fost între 5000-3500 înainte de Hristos, după care civilizația Cucuteni a dispărut misterios. Expoziția a mai fost prezentată în capitale europene ale culturii: Salonic în 1997 și Sibiu în 2007.

Vor putea fi admirate peste 200 de exponate la Timișoara, inclusiv celebrele „Hora de la Frumușica”, „Soborul Zeițelor” și „Sfânta Familie” de la Poduri, complexele de cult de la Ghelăiești. De altfel expoziția de acets tip face parte dintr- tradiție a capitalelor culturale europene. La final de septembrie, pe lângă expoziție va avea loc cel mai important eveniment științific din domeniul arheologiei presistorice, Congresul Uniunii Internaţionale de Ştiinţe Preistorice şi Protoistorice.

LĂSAȚI UN MESAJ