Vineri seara, o copilă a fost izbită din plin de un curier de mâncare pe bicicletă, tocmai pe strada Emanoil Ungureanu. Vinovatul avea o viteză total nepotrivită pentru acel loc și a și fugit de la fața locului, simțindu-se cu musca pe căciulă, dla fel cum se simt și useriștii, altfel, foarte vocali când a venit vorba de accidente rutiere.

Accidentul s-a petrecut la roa 19, când încîă maie ra și lumină de zi. Fetița de doi ani fugea bucuroasă spre tatăl său, care a intrat în curtea bisericii sârbești, când un curier o izbește din plin. Vinovatul are 26 de ani și a fugit de la locul accidentului. Din cauza vietzei asemănătoare celor din competițiile de ciclism rutier, și el s-a dat peste cap și a căzut de pe bicicletă, în urma impactului cu trupul firav al micuței.  Polițitșii Biroului Rutier Timișoara și-au făcut în câteva ore treaba și l-au identificat pe curierul grăbit. Acum el este cercetat penal pentru vătămare corporală din culpă, dar și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției.

De data aceasta, Dominic Fritz, care ”cerșea” likeuri după alte accidente, a tăcut. și a făcut-o pentru că tocmai colegii săi de partid au creat cadrul legal pentru accident, când au ridicat interdicția circulației bicicletelor prin zona pietonală. Reamintim, Fritz avea tupeul să dea vina pe IPJ Timiș pentru că un copil a fost călcat de o mașină în Freidorf, în zona Polonă, când a traversat prin loc nepermis, dar nu departe de o trecere, într-o zonă slab iluminată, dar și pentru că un grup de tineri studenți din Arad s-a ibzbit de pereții Pasajului Michelangelo. ”Vina” IPJ Timiș e că nu preia filmăriel primăriei, deși în România nu există bază legală pentru a da amenzi în absența echipajului de poliției.

În schimb, acum când USR a deschis larg porțile pentru ca în zona pietonală curierii de mâncare pe biciclete, ei înșiși oameni prost plătiți care lucrează în condiții grele, grăbiți de comenzi și nevoia de bani, să facă veritabile raliuri prin zona pietonală. Îi vedem zilnic, ne ferim de ei, dar iată, pentru copii uneori e imposibil. HCL-ul care a ridicat interdicția circulației bicicletelor a fost smenat de consilieiri locali Dan Reșitnec, Ovidiu Merean și controversata Ana Munteanu. Cei trei nu și-au pus problema că, spre deosebire de traficul mașinilor pe străzi, va fi imposibil de controlat, măsurat și amendat viteza bicicliștilor. Însă analfabetismul juridic al USR, partid cu o sumedenie de procese pierdute în instanțe, nu e o noutate.

La vremea adoptării deciziei, cu votul lui Raul Ambruș, care după ce a fost eclus din PNL a votat pe bandă rulantă tot ce i-a cerut USR. Ana Munteanu jubila la vremea respectivă ca o adevărată ”pionieră”: ”Nu este treaba politicienilor să decidă după bunul plac cine pe unde poate circula”. O frază cu fracturi grave de logică, pentru că, firește, circulația e reglemnetată de legi, votate și parlamentari, care sunt, cu mici excepții ale independenților, politicieni. Însă logica, la fel ca asumare, nu sunt punctele forte ale USR. Iar acum Fritz tace pentru că nu are pe cien da vina, căci IPJ Timiș și-a făcut treaba și a identificat curierul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ