Când alte instituții de cultură au intrat deja în vacanță, Teatrul German de Stat organizează trei zile festive, de joi până sâmbătă. Se aniversează 70 de ani de la primul spectacol, de fapt, 71, dar aniversarea s-a decalat după anul 2023, în care Timișoara a fost capitala europeană a culturii.

La 1 ianuarie 1953, pe timpul lui Gheorghiu-Dej, s-a înființat Secţia Germană a Teatrului de Stat Timişoara, iar spectacolul inaugural a fos tîn 27 iunie în același an, ”Die Karlsschüler” (Elevii școlii de cadeți) de Heinrich Laube. Din 1956, așadar, acum 68 de ani, secția devine teatru de sine stătător și activează în Sala Redută din Teatrul „Franz Joseph”. După 1970, emigrarea șvabilor a dus moment dificile pentru teatru. Era din ce în ce mai puțin public, dar și tot mai puțini actori. Dar TGS a supraviețuit și după căderea comunismului, s-a reinventat, moment început cu prima directoare din capitalism, Ildikó Jarcsek-Zamfirescu.

Teatrul s-ar fi putut, foarte bine, și desființa. ”Sărbătorim astăzi un teatru a cărui rămânere în ființă nu a fost de la sine înțeleasă: căci după marile convulsii din anii ’70-’90, vremurile ar fi putut fi diferite. Dar acest teatru a avut și continuă să aibă nu doar oameni implicați, ci și multe ajutoare de nădejde și totodată o mare doză de noroc”, spune Lucian Vărșăndan, directorul actual, la acest moment aniversar. Teatrul s-a deschis mult spre tineri, pentru a atrage și noi generații de actori. An de an este gazda Festivalului Internațional de Teatru de Tineret în Limba Germană, organizat în colaborare cu Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau“ Timișoara

În acești ani, au fost 467 de spectacole. Printre regizorii ce au montat la TGS se numără: Radu Afrim, Clemens Bechtel, László Bocsárdi, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, Alexander Hausvater, Yuri Kordonsky, Radu Alexandru Nica, Silviu Purcărete, Niky Wolcz, Pascal Rambert, Volker Schmidt, Eugen Jebeleanu, Gábor Tompa, Mădălin Hîncu, Irisz Kovacs etc., scenografii Dragoș Buhagiar, Adriana Grand, Velica Panduru și Helmut Stürmer, actorii Miklós Bács și Sorin Leoveanu, coregrafii Florin Fieroiu și Răzvan Mazilu.

În cele trei ziel aniversare nu vor fi doar spectacole de teatru, ci și expoziții și proiecții de film, dar și întâlniri esențiale între generații de artiști, regizori, producători și spectactori. Se vor juca „Leonce și Lena”, ”Tectonica norilor” și ”Teatrul”. Iată programul:

Joi, 27 iunie 2024

19:30               Deschiderea festivă & Cuvinte de salut

٠ Film realizat de Christel Ungar-Țopescu despre 70 de ani de TGST

٠ Spectacol: Leonce și Lena de Georg Büchner

Regia: Niky Wolcz, Decorul: Helmut Stürmer,

Costumele: Ioana Popescu

în jurul orei 22:30        Recepție în foaierul teatrului

 

Vineri, 28 iunie 2024

19:00               Foaierul TGST: Vernisajul expoziției de fotografie

Luminile scenei. Fotografii de Corina Fratuțescu & Ovidiu Zimcea

19:30               Spectacol: Tectonica norilor de José Rivera

Prima reprezentare în limba germană

Regia: Bocsárdi László, Decorul: Bartha József

în jurul orei 21:45        Recepție în foaierul teatrului

 

Sâmbătă, 29 iunie 2024

12:00               Masă rotundă cu foști artiști ai TGST

19:30               Spectacol: Teatrul

Textul și regia: Pascal Rambert

în jurul orei 21:30        Recepție în foaierul teatrului

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ