DISTRIBUIȚI

Teatrul German de Stat din Timișoara a încheiat cu succes stagiunea numărul 69, una cu 56 de reprezentanții de teatru, în condiițile în care a fost și o perioaăd cu restricții. Viitoarea stagiune va începe la 28 august 2022, peste o lună de zile.

Stagiunea 2021-2022 a debutat în octombrie, i, de atunci, s-au bifat 56 de reprezentanții, șase premiere și două reluări. ”Cireașa de pe tort” a fost participarea cu ”Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire”, piesă de de Rainer Werner Fassbinder, în regia Eugen Jebeleanu, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu FITS. TGST a participat online la Festivalul Național de Teatru FNT cu cu spectacolul „Après Ski – Liniște aici sus!” și ”V.I.P. – Very Isolated Person”, Festivalul Off Europa din Leipzig, Germania cu spectacolul ”V.I.P. – Very Isolated Person” . În plus, instituția de cultură se mândrește cu colaborarea cu TARTproduktion Stuttgart, Germania, pentru spectacolul ”Stage Identities”.

TGST a fost partener sau gazdă la următoarele spectacole: „Muntenii din Caldeirão”, exerciții de antropologie ficțională, „Pe treptele vântului” – un performance lirico-muzical cu poezii de Rolf Bossert, „The Last Raid of HumanKind, spectacol al trupei de dans contemporan „Contemporary Creative Dreamers” și „Sinergii. Interacțiuni stilistice”, (spectacol a secției de actorie în limba germană a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul UVT). S-a organizat și Weekend-ului de teatru NiL & friends”, la 26 de anid e la fondarea trupei de teatru a Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau”. De asemenea, s-a organizat Artist Talk cu grupul Marginalii: „30 de ani mai târziu” și „Artist Talk. Oameni de vânzare”, cu istoricul Mădălin Hodor și regizoarea Carmen Lidia Vidu.

Alt aspect a fost lansarea podcastul bi-lunar al TGST ”Ne auzim până ne vedem”, cu 11 episoade. În stagiune atrecută, au venit la TGST Aida Olaru și Robert Bogdanov-Schein, iar Enikő Blenessy a revenit după o pauză de câțiva ani . Teatrul German a bifat și obținerea unui spațiu din spatele străzii Pestalozzi, de lângă Casa Radio, pentru instituție. Teatrul va amenaja fostele ateliere de practică ale Licuelui MIU pe cheltuială proprie și astfel, va avea o nouă sală de spectacole.

În 28 august, TGST începe staigunea, în spații neconvenționale din cartierul fabric, cu piesa ”Orașul paralel, de Ștefan Peca, regia Ana Mărgineanu, în colaborare cu Asociația Culturală „Diogene” și cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara. În 21-29 septembrie urmează Festivalul Eurothalia, care revine după cinci ani la Timișoara, iar la 28 octombrie este prevăzută premiera spectacolului „Livada de vișini de Anton Pavlovici Cehov, montată de regizorul invitat din Austria, Volker Schmidt.

 

LĂSAȚI UN MESAJ