Cu prilejul anului în care Timișoara a fost capitala europeană a culturii s-a creat și proiectul inovator Patrimoniul sub reflectoare (Spotlight Heritage). În jurul evenimentelor s-au realizat și trei forme digitale de proprietate de tip NFT (non-fungible token).
Proiectul Patrimoniul sub reflectoare a fost o colaborare de succes între Universitatea Politehnica din Timișoara și Muzeul Național al Banatului. În centru idee a fost promovarea istoriei cartierelor importante din Timișoara și nu putea lipsi utilizarea tehnologiei inovative Blockchain (criptomonede). Cu acest prilej s-au făcut șio aplicație care a folosit non-fungible tokens, adică o formă digitală de proprietate care utilizează tehnologia blockchain pentru a autentifica unicitatea și proprietatea unui anumit activ digital. Astfel, munca echipei se va păstra și pentru viitor, astfel că poveștile deosebite ale Timișoarei nu se vor pierde.
Cu acest lucur, s-a atins o nouă bornă în explorarea avantajelor tehnologiei. ”Universitatea Politehnica Timișoara se angajează ferm în promovarea inovației și dezvoltării digitale în educație și cercetare. Prin proiecte și inițiative de vârf, ne străduim să aducem tehnologia și creativitatea la vârful cunoașterii umane. Ne concentrăm pe inițiative precum proiectul Spotlight Heritage Timișoara, care evidențiază eforturile noastre de a integra tehnologii emergente, cum ar fi NFT-urile, pentru a conserva și promova patrimoniul cultural și istoric al orașului. Încurajăm implicarea tuturor în explorarea noilor frontiere ale tehnologiei digitale, contribuind la progresul societății și la conectarea globală”, spune rectorul Florin Drăgan.
NFT-urile sunt integrate în bibilioteca Digitală Europeană. ”Sub titlul generic SpotlightHeritageTM2023 găsim 3 NFT create de Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului, cu povești proprii și inspirate din modul în care transformăm patrimoniul cultural și istoric al Timișoarei într-o experiență vibrantă și inovatoare. De la bun început, ne-am propus să găsim moduri unice și accesibile pentru a păstra și împărtăși valorile culturale cu o audiență globală. Astfel, toate produsele digitale sunt sub licență liberă de tip Creative Commons, unele sunt integrate în biblioteca digitală Europeana, iar acum prin aceste NFT fiecare poate deține o bucățică din memoria Timișoarei”, spune Diana Andone, directoarea Departamentului de ID/IFR și Educație digitală.
SpotlightHeritageTM2023 I este primul non-fungible token, și se bazează pe o imagine a lui Marius Jurca. SpotlightHeritageTM2023 II are o hartă cu cartierele Iosefin, Elisabetin, Fabric, Cetate și Giroc, realizată de Cristina-Tereza Turcu, Rafael Leucuta, Diana Andone. În ceea ce privește SpotlightHeritageTM2023 III, el este despre oamenii care au muncit la proiect încă din 2014. a fost creat de Rafael Leucuta și Diana Andone. NFT-urile pot fi descărcate pe telefoanele mobile, din magazinele specifice, în funcție de tipul telefonuluui.