DISTRIBUIȚI

Anul viitor, când Timișoara va fi capitala europeană a culturii, capitala Banatului va găzdui o expoziție cu zeci de opere ale lui Victor Brauner. Artistul, născut în România, e considerat unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai suprarealismului.

În total, vor fi peste 80 de opere expuse ale artistului. O dată, Muzeul Național de Artă din Timișoara va beneficia de un împrumut de 40 de lucrări din colecția Centrului Pompidou, una ce reunește peste 150 de lucrări ale lui Brauner, dar și opere din colecțiile muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles, din alte muzee din România și colecții private din țară și străinătate. Numărul operelor va fi însă mai mare și va reuni picturi, desene, sculpturi, dar și obiecte reprezentative, atât din perioada românească a artisutlui, dar și din cea pariziană.

Împrumutul operelor este posibil prin parteneriatul încheiat între Fundația Art Encouters, a lui Ovidiu Șandor și Muzeul Național de Artă Modernă din Paris/Centre Pompidou, cu sprijinul Institutului Francez din Timișoara, care, la râmdul său, are sprijinul  Comité Brauner și Fondation du Judaïsme Français. autoritatea finanțatoarea este Consiliul Județean Timiș. Camille Morando este curatoarea. ”El este un artist deosebit în istoria artei cu o operă originală, complexă, erudită, plină de umor și inventivitate, hrănită de originile sale românești, de ezoterisme din cele mai secrete, de arta parietală și de arta primitivă”, spune curatoarea.

Născut la Piatra Neamț în 1903, Victor Brauner a devenit o figură emblematică a avangardei bucureștene și a cocheta și cu dadaismul. În 1933 s-a alăturat mișcării suprarealiste a lui Andre Breton, iar în 1938, în contextul delicat din Europa, s-a stabilit definitiv la Paris. În același an, și-a pierdut un ochi și a fost considerat un pictor capabil de premoniții.

foto: cvlpress.ro

LĂSAȚI UN MESAJ