Săptămâna viitoare, la Budapesta și Szeged Institutul Cultural Român din Budapesta va realiza mai multe evenimente artistice dedicate Timișoarei din ipostaza de capitală europeană a culturii. Se va organiza o conferință, va fi finisată oo expoziție și apoi vernisată, și se va juca și un spectacol de etatru.

Totul se va întâmpla în cadrul proiectului ”înainte de BRÂNCUȘI előtt”. Totul va începe miercuri, 22 martie. În cadrul expozițieid e etnosculptură deschisă la Galeria ICR bupdaesta, autorul Mihai Corneliu Donici va susține conferința intitulată ”Trei teorii despre artă și arhitectură”. Pentru conferință, invitația a venit din partea Facultății de Arhitectură și Construcții Civile Ybl Miklós a Universității  Óbuda, Budapesta, mai precis, de la decanul Anthony Gal. Conferința va fi în romînă și tradusă simultan în maghiară. ”Teoriile despre omul occidental și oriental, omul nordic/omul sudic, ne permit să identificăm culturile populare și moderne română și maghiară în context universal. Conferința va face referire și la lucrări din expoziție, care aparțin culturilor noastre” spune Mihai Corneliu Donici.

Apoi, joi, 23 martie, la finisajul expoziției, la sediul ICR Budapesta, de la ora 18, actorul și regizorul Levenete Kocsárdi va juca monodrama ”Marmeladov”, dramatizare după romanul Crimă și pedeapsă, de F.M. Dostoievski. Spectacolul va fi în maghiară. Vineri, 24 martie, expoziția ”înainte de BRÂNCUȘI előtt”, va fi vernisată al ICR Seghedin, iar de la ora 18 s eva jcua aceeași piesă. Regizorul a realizat prima versiune a acestui spectacol în 1997, în limba maghiară, în coordonarea actriței Spolarics Andrea, iar din 2007, a existat și varianta în limba română. La 26 de ani de la premieră, se propune un one-man show.

 

LĂSAȚI UN MESAJ