DISTRIBUIȚI

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a votat carantinarea Timișoarei, alături de Giroc, Ghiroda, Dumbrăvița și Moșnița Nouă. La discuții a participat și secretarul de stat Raed Arafat. Măsura va intra în vigoare din data de 8 martie, ora 0, adică în noaptea de duminică spre luni, iar filtrele vor fi în exteriorul perimetrului uniar al orașului și a celor patru comune. 

Pe lângă faptul că Raed Arafat a participat la discuții, ceilalți invitați au fost Cristian Oancea și Virgill Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase, vicepreședintele Societății Române de ATI, Dorel Săndesc, și Raul Pătrașcu, de la Spitlaul Județean. Iată ce a spus Araft: ”Au fost analizate toate variantele, au fost puse întrebări foarte serioase, de ce nu se poate aștepta, până când carantinăm. Timișoara are cea mai mai mare incidență dintre municipiile cu incidență mare. Între Timișoara și următoarul municipiu mai erau 2 puncte în defavoarea Timișoarei, iar în ultima perioadă am avut o creștere zilnică. În același timp există o presiune foarte mare, nu mai sunt paturi de ATI libere și în același timp există greutate de a găsi locui pentru pacienții care au nevoie de oxigen. Cu aceste cazuri apare o presiune mai mare. Presiunea e mai mare ca în valul doi, deoarece noi acum nu mai aveam secțiile goale, ci pentru că mai avem pacienți din valul doi. Dacă începem acum, există posibiliatea ca Municipiul Timișoara să iasă din carantină în scurt timp, 14 sau să zicem 21 de zile. Nici virusul nu mai este cel de acum un an, s-a schimbat, sunt tulpini noi”, a spus Raed Arafat, într-o conferință de presă.

Noutatea este că nu va mai fi nevoie de declarații pentru a trece din oraș în comunele periurbane carantinate și din invers, întrucât toată zona carantinată va fi un tot unitar. ”Conform deciziei luate în CJSU, începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, în perimetrul vizat, este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere. Circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității; Totodată, în interiorul localităţilor, se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Timiș.

Prefectul, la mai puțin de o zi după ce a scis că și Clujul face multe teste, apre să fie favorabil carantinei, în urma, aparent, a unor presiuni de la București! ”Nimeni nu și-a dorit o astfel de carantinare, dar nici nu depusesme jurământul și am fost sunat de la București cu privire la situația dezastruoasă din Timișoara. Am avut consultării cu domnii Arafat, Barna, ministrul Sănătății, și domnul Cîțu. Am avut promisiunea că vom primi mai mutle vaccinuri în Timișoara”, a spus noul prefect Zoltan Nemeth (USR-PLUS), care e prefect de 48 de ore. El a pomenit că este vorba de o….semicarantină, pentru că totuși, vom putea ieși din case.

Dominic Fritz, cel mai mare „fan” al carantinei, a spus că măsurile luate la nivel național nu sunt de ajuns. ”Astăzi este o zi tristă pentru Timișoara, dar și o zi în care este nevoie de schimbarea urgentă, pentru a stopa râspândirea acesuti virus. În ultimele zile și săptămâni la nivel național, măsurile nu sunt de ajuns pentru a face față acestui virus la Timișoara. După 2 ore de discuții am votat și eu cu inima grea această carantină”, a spus Fritz.

Au vorbit și Dorel Săndesc și Virgil Musta. S-a punctat că secțiile ATI din Timiș sunt plin. Astăzi dimineața erau 46 de bolnavi, iar matematic, asta înseamnă un grad de ocupare 74%! Așa și arată, astăzi, site-ul Primăriei Municipiuluii Timișoara! Practic, în carantină se vor închide terasele și sășile de fitness, iar centrele comerciale vor fi aproape în totallitate închise în weekend, cu excepția magazinelor alimentare, farmacii, curătătorii și alte excepții. De asemenea, florăriile vor fi deschise doar de 8 martie! Iată ce a tranmis Prefectura Timiș:

În perioada următoare, se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20,00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.
Se va limita numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică.
În cazul centrelor comerciale și a parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanţare.
Totodată se interzic următoarele activităţi:
1. organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;
2. organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă;
3. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;
4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;
5. organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată;
6. organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor;
7. activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise;
8. toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spații închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil;
9. organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.
Prin excepție de la prevederile menționate anterior, este permisă activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data de 08 martie 2021
Începând cu data de 13.03.2021, ora 05:00, în zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă și duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast food). Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.
Începând cu data instituirii măsurii carantinei zonale, agenții/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă și duminică, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ