DISTRIBUIȚI

Autoritățile locale lansează un portal de open data, primul de acest gen, al Timișoarei, joi, 20 mai. Ziua nu a fost aleasă întâmplător, deoarece suntem în Săptămâna Mondială a Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă.

De altfel, chiar din campania electorală, Dominic Fritz a anunțat că-și dorește o guvernare deschisă și mai multă transparență și digitalizare. În acest sens se va lansa și portalul care cuprinde tot felul de date interesante, precum informații ce țin de calitatea mediului (aer, apă, fonic, electromagnetic), date despre impactul COVID-19 și vaccinare, până la date demografice (nașteri/decese, structura etnică, distribuția populației pe religii), date economice (evoluția pe sectoare) și infrastructură în domeniile educației, culturii și sănătății. Timișorenii le vor putea urmări, compara și identifica probleme ale roașului, ia rpe această cale, să și propună soluții.

Joi, de la ora 17, pe pagina de Facebook a primăriei va avea loc o discuție cu mai mulți actor locali, despre cum o platformă de date deschise ajută comunitatea activă a unui oraș în plină dezvoltare. Vor participa: Larisa Panait, consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Costin Bleotu, membru în board-ul BANAT IT, Dan Bugariu, președintele Asociației Smartcity și Mihai Lisețchi, director executiv AID-ONG. Moderatorul va fi Val Mureșan, consilierul personal al primarului pentru digitalizare și smart city.

Un alt eveniment dedicat va fi vineri la 16, tot pe pagina de Facebook a primăriei, o dicuție despre acțiunile în derulare ale autorităților pentru o guvernare deschisă, dar și proiectele viitoare în acest sens. Vor participa Larisa Panait, OGP national, consilier al secretariatului general al guvernului, Vlad Boldura, consilier local, Dan Diaconu, consilier local, Radu Toanca, consilier local, Val Muresan, consilierul personal primarului pe transformare digitală & smartcity.

Guvernarea deschisă înseamnă o guvernare participativă prin împuternicirea cetățeanului, asigurarea transparenței prin date deschise instrumentate cu tehnologie, care ajută în lupta împotriva corupției. La nivel mondial , 80 de orașe se identifică cu viziunea Open Government Partnership. Două dintre ele, Timișoara și Iași, sunt din Timișoara. Capitala Banatului a aderat în 2020 la acest parteneriat, la inițiativa lui Dominic Fritz.

În acest sens, primăria are deja un portal în care își prezintă plățile, unul dedicat proiectului de buget al roașului pentru anul în curs, dar și platforma Oxigen pentru Timișoara, deschise în contextul pandemei, sau site-ul creat pentru a coopta cetățeni interesați în consiliile de administrație ale școlilor.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ