Ca de obicei, de Ziua Timișoarei noi personalități vor primi distincția de Cetățean de onoare. Anul acesta vor fi trei, iar pe unul, comunicatorii din Primăria Timișoara, ”renumiți” pentru gafele comise în ultimii 4 ani, l-au prezentat eronat cu numele de familie în fața prenumelui, contrar normelor limbii române.
Vor primi titlurile cu ocazia ceremoniei de Ziua Timișorei Ioan (Janos) Szekernyes, Maria Olaru și Adrian Sergiu Ola. În cazul ultimului, pentru că au dat copiere fără să gândească (s-a întâmplat la diverse comunicări cu date eronnate furnziate de instituție) din reviste militare, comunicatoarele primăriei i-au pus numele de familie înaintea prenumelui, așa com se face în limba maghiară. Evenimentul va fi sâmbătă, 3 august, la ora 18. ”La fel ca în fiecare an, de Ziua Timișoarei, onorăm personalitățile care prin pasiunea și munca lor au făcut diferența în domeniul lor de activitate. Le acordăm acest titlu drept mulțumire și recunoaștere pentru ceea ce au făcut pentru comunitatea noastră și pentru că promovează spiritul și valorile Timișoarei”, a spus primarul Dominic Fritz.
Ioan Szekernyes este un nume de referință pentru iubitorii de artă și nu numai. Are o carieră de profesor, ziarist, istoric, critic literar și de artă. A condus Uniunea Artițtilor Plastici din România. Este de origine mahgiară, așa cum i-a arată și numele și s-a născut în comuna Chinteni, județul Cluj. Este absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. A predat și în comuna Iratoșu din Arad, unde exisăt o importantă comunitate maghiară, iar din 1965 a activat la Timișoara, ca redactor la revista în limba maghiară Szabad Szo (Cuvântul liber). În prezent are 79 de ani.
Maria Olaru este o fostă gimnastă, multiplă medaliată la Europene, Mondiale și Jocurile Olimpice. Născută la Fălticeni, a fost cea mai înaltă gimnastă, la 1,60 m, care concura în generația de la finalul anilor 1990. Este vicecampioană la individual compus la Sydney, după retragerea medaliei Andreei Răducan, și are aurul suprem cu echipa. De mai mulți, Olaru, ajunsă la 42 de ani, este profesoară la Facultatea de Educaței Fizică și Sport a UVT și a condus academia Olimpică Română filiala Timiș. Se implică și în proiecte sociale pentru copii cu sindromul Down și bătrâni.
Adrian Sergiu Ola este tot campion dar la Jocurile Invictus, dedicate militarilor care au suferit răni în teatrele de operațiuni. Este singurul născut în Timișoara, în anul 1985, dintre cei trei care vor deveni cetățeni de onoare. Caporal clasa a III-a în Armata Română a participat, din 2006, la misiuni internaționale de menținere a păcii. A fost grav rănit în 2013, când era în Afganistan cu batalionul Scorpionii Galbeni. Astfel, a concurat la Jocurile Invictus de la Haga, din 2020, și la Dusseldorf, în 2023.