DISTRIBUIȚI

Toamna încă nu și-a arătat toți ”dinții”, iar timișenii și nu numai pot încerca o destinație frumoasă pentru o plimbare la sfârșit de săptămână. Traseul morilor de apă artizanale din comuna Eftimie Murgu (Rudăria), a fost inaugurat, după ce Asociația Acasă în Banat a făcut mari eforturi în ultimii ani pentru revitalizarea patrimoniului mulinologic din Caraș-Severin, în timp ce autoritățile din județul vecin au dormit în papuci.

Astfel, astăzi, fără aproape nicio contribuție a autorităților cărășene, în Rudăria există un traseu turistic de 6 km, care cuprinde cele 22 de mori de apă încă funcționalte din localitate. Proiectul ”Hai la Rudăria!” a fost finanțat, în mare parte, de fundația Orange, cu 35.000 de lei, în cadrul proiectului ”Susține un ONG!”. Procesul de revitalizare a zonei a avut trei etape și a implicat munca a peste 300 de voluntari. Doar de pe traseu s-au ridicat 1200 de saci de gunoi. De asemenea, potecile au fost pretătite astfel încât să permită din nou plimbări.

Morile cu probleme au fost reabilitate, același lucru care s-a și întâmplat pentru două podețe din zona. De asemenrea, voluntarii au construit alte două podețe. . Ttot voluntarii au dat drumul la canalul de apă de la moara din Țarină și au schimbat învelitoarea din șindrilă a morii Vlăgioanea. Pe traseu s-au montat indicatoare și panouri informative. De asemenea, există un site dedicat, unde fiecare doritor de o drumeție poate studia, în prealabil, traseul din Țara Morilor de Apă.

Comunitatea locală, formată din oameni simpli, a fost foarte deschisă la inițiativa volunatrilor. ”A fost o provocare pentru noi să facem acest traseu care să treacă pe la toate morile de apă. Una câte una, le-am descoperit pe fiecare, împreună cu voluntarii care au lucrat la ele. Acest traseu este în primul rând al comunității, deoarece rămâne oamenilor locului care trebuie să îl întrețină, să îl dezvolte, să îi primească pe turiști cu brațele deschise, cu blândețea și ospitalitatea de care ne-am bucurat și noi. Pentru noi va fi o bucurie să vedem că turiștii descoperă toate aceste instalații țărănești de măcinat, farmecul satului, mirosul de făină proaspătă și cu siguranță își vor dori să revină aici, la Eftimie Murgu”, spune Radu Trifan, președintele Asociaței Acasă în Banat.

Primăria comunei a fost alături de proiect, chiar dacă autoritățile județene nu au mișcat niciodată un deget pentru mori, care riscau să se distrugă toate. ”Vă mulțumim tuturor pentru ceea ce ați făcut pentru Rudăria și ne-am bucurat că v-am putut fi alături. Acest traseu va da un impuls în special morilor care nu erau vizitate. Vă invităm să veniți la noi și să descoperiți toate cele 22 de mori de apă din Eftimie Murgu!”, a declarat primarul comunei, Mihai Otiman.

La mori au venit voluntari din toată țara. ”În cele 3 etape ale proiectului nostru, peste 300 de voluntari au spus prezent apelului nostru pentru a face din Rudăria o destinație turistică atractivă. Mă bucur că mulți dintre colegii mei din țară, din București, Timișoara, Sibiu sau chiar Focșani, au venit să dea o mână de ajutor aici, în Banat. Prin acest traseul dorim să oferim tuturor posibilitatea de a vedea ceea ce am văzut noi aici: mori de apă arhaice, care spun povești, un traseu care te poartă prin locuri incredibile”, a declarat Andrei Amarghioalei, de la Fundația Orange.

Rudăria, botezată după Eftimie Murgu încă din secolul al XIX-lea, este plasată în Valea Almăjului. În localitate au fost 50 de mori de apă, dar multe s-au distrus. Localnici au dreptul moștenit de a folosi moara, cu rândul. Tradițional, la morile de apă din localitate, cu o singură ciutură orizontală toate, se macină o făină de mălai foarte bună. Toate morile sunt, de asemenea, construite din lemn.

 

LĂSAȚI UN MESAJ