DISTRIBUIȚI

Poate cel mai frumos basm al culturii românești, ”tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” a lui Petre Ispirescu va fi pus în scenă la Timișoara. Asociația Prin Banat îi inviă pe timișoreni să se implie activ în pregătirea spectacolului adaptat, pornind de la povestea visului imposibil a-l omului, tinerețea veșnică.

Spectacolul va fi pregătit în perioada iunie-iulie 2021. Va fi o colaborare între artiștii români Ovidiu Mihăiță, Livia Coloji, artistele Xiri Noir (Danemarca) și Conny Zenk (Austria), alături 20 de actori și muzicieni timișoreni și din alte orașe ale țării și circa 50 de voluntari din comunitatea locală. Elementul inedit este că piesa va fi pusă în scenă și în străinitate și se pregătește un scenariu în șase limbi: română, engleză, germană, sârbă, franceză și maghiară. Foarte important este faptul că pornind de la basmul lui Petre Ispirescu, se vor căuta corespodențe cu basme și mituri din Bana,t cu ajutorul etnologului Nicoleta Mușat.

Spectacolul va fi pregătit după 200 de ore de muncă. Se vor pregăti 14 marionete de mari dimensiuni. În pregătirea spectacolului, timișorenii sunt invitați să participe la  ateliere de butaforie și costume (coordonate de Ciprian Tauciuc și Lia Pfeiffer), ilustrație/poster art (coordonat de Livia Coloji), dans contemporan (coordonat de Xiri Noir) sau muzică/sound (coordonat de Conny Zenk și Ovidiu Mihăiță). Cei care se vor îsncrie la ateliere vor avea ocazia să meargă în sate, să documenteze poveștile tăranilor bănățeni.

Participarea este gratuită, pe bază de înscriere, în limita numărului de locuri disponibile. Aici vă puteți înscrie. De asemenea, organizatorii așteaptă donații de materiale pentru confecționarea marionetelor. Se pot dona ziare vechi, peturi colorate și tacâmuri din inox, care trebuie aduse la Scârț Loc Lejer, pe strada Arh. Laszlo Szekely nr. 1 din Timișoara, până în luna iulie. Spectacolul se realizează în cadrul proeictului Centriphery, implementat de Asociația Prin Banat, alături de partenerii locali Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, teatrul independent timișorean Auăleu, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Ambasada.

Atelierele vor avea loc în aer liber, în doverse locații din Timișoara. ”Este o provocare să implementăm acest proiect în timpul pandemiei, atât pentru noi și pentru partenerii noștri, cât și pentru artiștii implicați, îndeosebi cei care vor călători special la Timișoara pentru rezidențele artistice. Așteptăm cât mai multe persoane să se înscrie la atelierele și activitățile pe care le vom desfășura, e o ocazie specială pentru cei care sunt curioși sau vor să afle cum se construiește și chiar să facă parte dintr-un spectacol de teatru. Atelierele se vor desfășura în aer liber, în diverse locații din Timișoara, și, desigur, se vor respecta toate măsurile sanitare în vigoare”, a declarat Alexandra Palconi-Sitov, președintele Asociației Prin Banat.

Proiectul Centriphery își dorește să pună în lumină și periferiile și este condus de Festival der Regionen (Austria). Proiectul eeunește opt parteneri: New Culture Foundation (Bulgaria), Dansehallerne (Danemarca), Espoo City Theatre (Finlanda), La Manufacture Collectif Contemporain (Franța), Rijeka 2020 – European Capital of Culture (Croația), Cultura Nova Festival (Țările de Jos), Walk & Talk (Insulele Azore, Portugalia) și Asociația Prin Banat (România).

LĂSAȚI UN MESAJ