Săptămâna viitoare se deschid porțile pentru expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși, dar oportunitatea de a admira operele marelui sculptor nu sunt singura atracție pentru timișoreni. La Centrul Multifuncțional Bastion se va organiza un atelier de mediere culturală, iar cei care vor veni vor avea ocazia să ”completeze” jumătate dintr-o replică a celebrei opere ”Sărutul”.
Atelierul se va deschide tot la 30 septembrie, deodată cu expoziția ce se organizează la Muzeul Național de Artă Timișoara. Nica a reiterat o afirmație pe care a mai făcut-o cu diverse prilejuri în acest an, că dorește ca Timișoara, renumit într-o vreme ca oraș al teatrelor, să fie cunoscut ca o capitală a artelor plastice. ”Nișa pe care dorim să o dezvoltăm și să o lăsăm moștenire este sau sunt (nr. formularea îi aparținea lui Nica) artele plastice. Timișoara este deja, cu expozițiile avute de-a lungul anului, o capitală a artelor plastice din România și din Europa. Investițiile pe care le-am făcut și le vom mai face la Muzeul de Artă și la Castelul Huniade vor fi în această direcție, în a consolida ideea că Timișoara este o capitală a artelor plastice”, a spus Nica.
Cu ajutorul unor bețe aduse de organizatori se va putea încerca să se ”contopească” cealaltă jumătate a Sărutului. Organizatorii vor aduce o replică a jumătate din opera maestrului Brâncuși, realizată dintr-un compozit neporos, foarte dur. „Este cel mai mare eveniment dedicat marelui artist în ultimii 50 de ani. Dată fiind anvergura acestei manifestări, am considerat că ar fi cât se poate de nimerit să încercăm să aducem opera sa aproape de publicul local. De aceea și deschidem un atelier de mediere culturală, care se va concentra pe recrerea uneia dintre cele mai cunoscute opere: Sărutul”, spune Ruxandra Adam, șefa Biroului pentru dezvoltare a turismului și evenimente din cadrul CJT.
Proiectul e realizat în colaborare cu arhitectul Florin Cobuz. El spune că această coleborare cu CJT s-a născut la Expoziția Mondială de la Dubai de anul trecut, unde el spune că a făcut o replică gigant a unei sculpturi, doar că cei de la Cartea Recoruilor nu au putut ajunge să o omologheze. ”Noi punem foarte mult accent pe proceul artistic. Nu știm ce va rezulta, avem o idee, ne-am făcut o impresie. Însă cred că aceasta este frumuseșea sculpturii, a creației, mai ales când o faci cu oameni neinițiați. Opera devine una colectivă. Sperăm să participe câteva mii de oameni la sculptură. În mare, abordăm una dintre cele mai faimoase sculpturi, Sărutul, iar noi vom avea o abordare bazată pe contrast”, a spus Florin Cobuz, altfel, artist nelegat de județul Timiș.
Fără nicio legătură cu Timișul este și designerul Flavia Nistor, cu care se colaborează, de asemenea. Cei doi nu au fost prezenți la conferință, fiindu-le foarte comod să intre online, după ”moda” lansată în pandemie. Nistor a și comis o gafă caraghioasă, vorbind despre ”Consiliul Județean Timișoara”, dovedind că legăturile cu Banatul sunt spre zero. ”Colecția mea de modă este un capsule collection, a fost prezentă și la Londra Gradute Fashion Week. Are ca tema opera lui Brâncuși, este inspiraată și dedicată operei sculptorului român. Ceea ce este inovativ sunt etapele cercetării”, a punctat Flavia Nistor, singurul designer român prezent la evenimentul de modă din Londra mai sus menționat.
Cât de discutabil e de ce nu s-au ales colaboratori din Timiș rămâne să analizați domniile voastre, cititorii. Și creațiile de design vestimentar, cinci ținute, vor fi expuse la Bastion. Cert e ca acest atelier de mediere culturală va dura două săptămâni de la data deschiderii sale.