Timișul are motive de mândrie, deoarece analizele economice arată că în anul 2020, cel mai vestic județ al țării a depășit la nivleul produsului intern brut județul Cluj, cu care suntem într-o competiție de câțiva ani. După București, în Timiș există atât cel mai mare produs intern brut genera, dar și cel pe cap de locuitor.

Deputatul Marilen Pirtea spune că locul 2 al timișului se datorează stabilității economice de aici. ”Chiar într-o perioadă de criză medicală, economică și socială generalizată, datorată pandemiei generate de SARS-Cov-2 în 2020, județul Timiș a reușit să genereze un PIB total pe locuitor în 2020 de aproape 24 de mii de Euro, situând Timișul pe locul doi pe țară, după București – care se află la o valoare de 48 de mii de Euro. În privința PIB-ului total generat la nivelul județelor în 2020, Timișul se situează tot pe locul secund, după București, fiind urmat de județele Constanța și Cluj, o situație care confirmă revenirea Timișului în ierarhia dată de valorile anuale ale Produsului Intern Brut pe județ, după ce, în 2019, județul Cluj fusese situat imediat după București. Este o evoluție determinată atât de stabilitatea și complexitatea structurii producției din economia Timișului, cât și de influențele defavorabile ale crizei pandemice asupra evoluției comparative a economiilor din celelalte județe”, spune Pirtea.

La nivelului PIB-ului per cap de locuitor, Timișul e la echivalentul Lituaniei, iar la PIB-ul general, e echivalentul Islandei, într-o analiză prezentă de Pirtea. Deputatul PNL crede că în 2021, județul are premise economice foarte bune. ”Cu certitudine, anul 2021 trebuie să fie un an al relansării economice accelerate, când Timișul are un potențial de creștere foarte bun, bazându-se atât pe energia provenită din noua configurație administrativă, la intrarea în noul ciclu de guvernare locală, cât și pe disponibilitățile multiple de finanțare, acordate acum la nivel național și european, pentru susținerea unei reveniri reziliente post-pandemie”, a punctat parlamentarul.

LĂSAȚI UN MESAJ