Cele mai fierbinți subiecte din zona tehnologiilor de vârf au fost dezbătute și disecate săptămâna trecută la Universitatea Politehnica din Timișoara, cu ocazia evenimentului EDEN 2024 Research Workshop & PhD Schools’ Masterclass. S-a discutat atât despre Inteligența Artificială, dar și despre tehnologiile Blockchain, utilizate în zona criptomonedelor.
La conferință au participat zeci de cercetători din 15 țări, care au rpezentat peste 50 de kucrări științifice, timp de trei zile, în perioada 16-18 octombrie. Peste 300 de participanți au urmărit conferința, fizic sau online în care s-a discutat despre tehnologii emergente, dar și oportunități pentru educației și cercetare. Evenimentul s-a deschis cu o sesiune de tip masterclass pentru zeci de studenți din cinci țări, în care s-a abordat și subiectul Inteligenței Artificiale. În a doua zi de eveniment s-a ținut sesiunea plenară ”Educația tehnologică pentru generația IA”. Au luat cuvântul rectorul Florin Drăgan, președintele EDEN Joseph M Duart, directoarea DeL Diana Andone, și președintele European Distance and e-Learning Network EDEN, Wim Van Petegem, toți în introducere.
Invitatul special a fost Teemu Roos, creatorul cursului online ”Elements of AI” (Elementele inteligenței artificiale), profesor al Universitatea din Helsinki. Cursul său e considerat cel mai bun curs de informatică din lume. Roos a participat la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul. Altă sesiune plenară a fost „Cele mai bune practici emergente în metodele de cercetare”, unde au luat cuvântul wim Van petegem, Diana Andone, profesorul Silviu Vert, profesoara Antonella Poce și profesorul Albert Sangra Morer. Radu Vasiu a moderat discuția.
Carmen Holotescu, rectorul Universității private „Ioan Slavici” a vorbit despre educația deschisă și tehnologia blockchain, inclusiv cu aplicabilitatea în educație. Conferința aadunat 749 de lucrări, cu 47 finale. despre tema „Tehnologii emergente, provocări și oportunități în educație și cercetare”, Zece lucrări științific au fost publicate de către membri echipei Departamentului de ID/IFR și e-Learning.
Cea mai bună lucrare a fost votată unanim „Adaptarea elevilor la evaluarea digitală în învățarea online”. realizată de Daniel Dominguez și Inés Gil-Jaurena, de laUniversidad Nacional de Educación a Distancia, UNED, Spania. Din juriu au făcut aprte președintele Christian-Andreas Schumann, profesorul UPT Vladi Mihăescu și Elsebeth Korsgaard Sorensen.
Următoarea conferință EDEN Annual Conference, cu numărul 14, va avea loc în perioada 15-17 iunie 2025, în Bologna, Italia. Conferința de la Timișoara a fost organizată de Departamentul de ID/IFR și Educație Digitală UPT, împreună cu European Distance and e-Learning Network EDEN.