Într-un cartier care își redescoperă vitalitatea prin implicarea comunității, vechea clădire cunoscută sub numele de „Școala Mică” din Plopi va căpăta o nouă destinație: aceea de grădiniță modernă. Un proiect ambițios al Primăriei Timișoara, realizat prin Administrația pentru Educație și Sănătate, va aduce această clădire, aflată într-o stare avansată de degradare, înapoi la viață, oferind un spațiu sigur și prietenos pentru educația preșcolarilor.
Pe strada Jókai Mór nr. 29, clădirea abandonată de ani buni și-a pierdut strălucirea, devenind un simbol al uitării. Cu toate acestea, comunitatea din Plopi s-a mobilizat pentru schimbare. Datorită inițiativei de bugetare participativă din 2023, locuitorii au reușit să impună reabilitarea clădirii ca o prioritate. Primarul Dominic Fritz a semnat recent contractul pentru proiectare, marcând începutul procesului de transformare al acestui spațiu părăsit într-o grădiniță modernă, grație voinței și eforturilor comunității locale.
„După ani în care clădirea a stat abandonată și a fost vandalizată, este extraordinar să vedem cum implicarea comunității a reușit să îi ofere o a doua șansă,” declară primarul Dominic Fritz. „Transformarea acestei clădiri în grădiniță este rezultatul unui efort colectiv – locuitorii au inițiat proiectul, au mobilizat întreaga comunitate și au convins autoritățile să îl susțină. Este un exemplu minunat de colaborare între comunitate și administrație, pentru beneficiul tuturor timișorenilor.”
Reabilitare completă și dotări de ultimă generație
Proiectul Primăriei Timișoara include reabilitarea termică a clădirii, renovări interioare și echiparea acesteia cu mobilier și tehnologie modernă. Pentru a asigura un spațiu complet funcțional și sigur, municipalitatea va înlocui rețelele de electricitate, apă, canalizare, iluminat și încălzire, iar în curtea exterioară va fi amenajată o zonă de joacă atractivă. La finalizarea lucrărilor, copiii de la Grădinița PP5 se vor bucura de săli de clasă luminoase, spațioase și echipate cu tot ce este necesar pentru o educație modernă.
Acest proiect, parte din Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), va fi depus pentru finanțare prin Programul Regional Vest 2021-2027, iar contractul de proiectare, în valoare de 152.320 lei (TVA inclus), a fost atribuit firmei ATAMORA SRL. În patru etape, specialiștii vor elabora studiile și documentațiile necesare pentru reabilitare, cu un termen de finalizare estimat la 130 de zile.
Implicarea comunității în revitalizarea cartierului Plopi
Proiectul de reabilitare a „Școlii Mici” nu este singular – el face parte dintr-o serie de măsuri menite să îmbunătățească viața în cartierul Plopi. Cu sprijinul locuitorilor și implicarea managerului de cartier, Primăria Timișoara a implementat mai multe inițiative: de la reparația străzilor Albăstrelelor și Canalul Bega, până la instalarea primelor trotuare complete din cartier. În plus, s-au efectuat lucrări de modernizare a podului de fier Plopi-Crișan, s-a renovat laboratorul de chimie de la Școala Gimnazială nr. 4, s-au derulat campanii de salubrizare și s-au instalat coșuri ecologice pentru a sprijini gestionarea deșeurilor.