Consilierul judeţean independent (ex-PSD) Liliana Ţolaş conduce – încă de la nivelul lunii martie 2011 – Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva, aflat în subordonarea Consiliului Judeţean Hunedoara. Cu siguranţă că la nominalizarea acesteia în funcţie nu au primat chestiuni politice, ci faptul că – secolul trecut – madam Ţolaş a absolvit cursurile Institutului de Mine din Petroşani – secţia Preparare, iar secolul ăsta pe cele ale Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Petroşani. De la preparare până la muzeu, unul al civilizaţiei dacice şi romane chiar, e maxim o aruncătură de băţ. Ne preocupă însă, dincolo de norocul profesional al d-nei Ţolaş, ghinionul (explicabil) al banilor publici pe care îi gestionează. Cum vrea, după cum veţi afla…

(în fotografia principală, Liliana Ţolaş alături de Mircea Ioan Moloţ,
preşedintele suspendat
al CJ Hunedoara,
cercetat de către DNA Alba Iulia într-un amplu dosar
de corupţie,
actualmente aflat în arest la domiciliu)

Cu mare bucurie, în luna septembrie 2014 în mediul online se afla, prin intermediul reţelei de socializare Facebook, faptul că d-ra Andreea Ţolaş, studentă la Timişoara şi fiică a d-nei director al MCDR, şi-a început activitatea la Asociaţia Pro Philharmonia din Timişoara.

Câteva zile mai târziu, fix pe 1 octombrie 2014, SC Arheo Vest SRL Giroc, judeţul Timiş, se înscria ca ofertant în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). O înscriere absolut inspirată. În 14 octombrie 2014, la ora 10:00, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva îşi anunţă în SEAP intenţia de a achiziţiona, pentru maxim 51.750 de lei + TVA, servicii de baze de date. La nici două ore, fix la 11:57, pentru preţul maxim (adică 64.170 de lei), MCDR atribuie contractul către Arheo Vest SRL, ale cărei părţi sociale sunt deţinute integral de Asociaţia Arheo Vest.

Click pentru a mări imaginea!

Click pentru a mări imaginea!Era, după cum spuneam, o perioadă de bucurie. O săptămână mai târziu, în 22 octombrie, d-ra Ţolaş ne zâmbea fericită chiar de pe pagina de Facebook a asociaţiei Pro Philharmonia, sperând că va acumula cunoştinţe ce îi vor folosi în dezvoltarea ulterioară.

Iată o serie de chestiuni care, aparent, n-au nicio legătură. Legăturile vor fi însă cât se poate de clare după ce veţi citi, cu atenţie, rândurile care urmează.

La Timişoara, numita Vlad Nicoleta Lorena administrează un număr de cinci societăţi comerciale (Arheo Vest SRL, Hobby Emma SRL, Smad Invest SRL, Art Protocol SRL şi Smad Consult SRL) şi reprezintă, în calitate de preşedinte/ preşedinte executiv asociaţiile Arheo Vest şi Pro Philharmonia.

Click pentru a mări imaginea!

Lucrurile, în varianta lor prescurtată, stau fix aşa: în septembrie 2014, fiica d-nei Ţolaş şi-a început activitatea la un ONG condus de doamna Vlad. În octombrie 2014, mama d-rei Ţolaş a atribuit direct – din banii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva – un contract, în valoare de 64.170 de lei, societăţii administrate de d-na Vlad, al cărei unic asociat este un ONG condus tot de doamna Vlad. SRL-ul din Timişoara s-a înscris în SEAP cu câteva zile înainte de a i se fi atribuit contractul, şi de atunci nici vorbă să mai fi participat măcar la vreo procedură de achiziţie online organizată de o altă instituţie publică.

Click pentru a mări imaginea!

Cum spuneam, cu d-na Ţolaş la conducere, banii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, aflat în subordonarea Consiliului Judeţean Hunedoara, sunt în mare siguranţă. Pe stil nou, ei merg direct la Timişoara, la o persoană de încredere: şefa fiicei d-nei Ţolaş. Şi asupra relaţiilor prestigioasei instituţii pe care o păstoreşte d-na Ţolaş cu un notoriu plagiator (astăzi, răposat) din Vulcan, judeţul Hunedoara, merită, cu siguranţă, să revenim…

Cătălin DOCEA


(o anchetă timisplus.ro & Ziarul Văii Jiului)


3 COMENTARII

  1. Acuma, sincer, cum sa nu faca asa daca are bani pe mana si fata de crescut la Temesvar…..
    La fel de sincer, eu cred ca ArheoVest trebuie scuturata bine sa curga tot felul de afaceri necurate din ea….prietenii sinceri stiu de ce… 😉

  2. Oare o sa inceapa cu adevarat anchetarea nenorocitilor de la Asociatia Arheo Vest si de la Arheovest srl? Oare intereseaza pe cineva cu ce se ocupa astia pe bune? Ma indoiesc ca va face cineva ceva impotriva astora….prea multi bani si interese la mijloc…….pai numai daca va uitati pe siteul lor si vedeti cine conduce va lamuriti….

  3. Sunt de acord cu aceste comentarii! Ar trebui luati putin la purecat cei de la Asociatia Arheovest sau Arheovest Srl, nici ei nu mai stiu ce sunt firma sau ONG! La inceputul lui 2014, o etapa obligatorie pentru construirea unei a hale a firmei mele a fost evaluarea de teren. Asa ca m-am interesat intr-o parte si alta cine poate face asta. Aproape ca mi-a fost impusa ARHEOVEST SRL. Si m-ai interesant a fost ca urmau sa imi faca evaluarea niste studenti sau masteranzi care nu aveau nici o dovada ca sunt arheologi. Mi-a fost spus ca oricum pe raportul de evaluare va semna un arheolog atestat…Micle sau Miclea. Am refuzat „oferta”, fiindca imi parea ceva putred la mijloc. Apoi am discutat si cu un partener de afaceri, care mi-a spus ca a facut cu ei evaluare la sfarsitul lui 2013 si ca astia de la SRL au garantat calitatea ridicarilor topo…ca doar folosesc aparate profesionale ale Universitatii din TImisoara. Oare au platit ceva Univ. ca le folosesc pe ARHEOVEST SRL? Ar fi multe de spus care le-am aflat pe parcurs despre ei. Si nu lucruri bune!

LĂSAȚI UN MESAJ