Autoritățile sunt în alertă după ce s-au găsit trei focare de pestă porcină în județ. Suspiciunile s-au confirmat în orașul Recaș și în localitatea Icloda, ce aparține de comuna Sacoșu Turcesc, dar și la două cadavre de porci abandonate efectiv pe marginea drumului în Ghiroda.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost anunțată că au fost găsite două cadavre de porci aruncate pe marginea drumului care leagă Ghiroda de Moșnița Veche. Animalele păreau să aibă între 8 și 9 luni și nu erau identificate cu crotalie, așadar, nu s-au putut găsi proprietarii. Analizele efectuate de cei de la DSVSA au arătat că porcii aveau pestă, iar probele trimise la București, la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, au confirmat maladia extrem de contagioasă.

După confirmarea bolii la cele două cadavre, au apărut suspiciuni la Recaș și Icloda. În sat, vizată era o gospodărie cu 77 de porci, iar în Orășeul vinului, suspiciunea viza două exploatații locale, una cu 70 de suine, alta cu 40. Analizele inspectorilor DSVSA au confirmat suspiciunile proprietarilor de porci, iar analizele de la București au întărit faptul că animalele au pestă. După o ședință a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor, s-a stabilit ucidere porcilor.

De asemenea, pe raza de 3 km din jurul Iclodei, Recașului, dar și a Ghirodei, s-a stabilit zona de protecție, iar pe raza de distanță de 3 km până la 10, zona de supraveghere. În azul Ghirodei, zona de supraveghere include Ghida și Moșnița Veche, iar zona de protecție cuprinde următoarele localități: Albina, Bucovăț, Bazoșu Nou, Remetea Mare, Uliuc, Urseni, Bazoșu Vechi, Giarmata, Giarmata Vii, Cerneteaz, Dumbrăvița, Giroc, Rudicica, Chișoda, Timișoara.

Potrivit autorităților, pentru focarul din Recaș, zona de supraveghere include orașul, iar din zona de protecție fac parte: Stanciova, Herneacova, Cralovăț, Șuștra, Topolovățu Mare, Bazoșu Vechi, Remetea Mare, Izvin, Ianova și Petrovaselo. Pentru Icloda, zona de protecție include satul, iar cea de supraveghere e formată din localitățile Dragșina, Sacoșu Turcesc, Chevereșu Mare, Vucova, Otvești Blajova, Stamora Română, Berini, Cerna, Liebling, Unip, Urseni, Moșnița Nouă, Albina și Uliuc.

Crescătorii de porci din zonele vizate au obligația să nu intre în exploatație cu hainele și încălțămintea de pe stradă. La intrarea în exploatații, se pune o tăviță cu paie îmbibate în sodă caustică, pentru dezinfectare. Porcii trebuie să stea în spații închise, fără să intre în contact cu animale din alte exploatații, până se declară stins focarul. De asemenea, este interzisă hrănirea suinelor cu mâncare cu carne de porc sau mistreț și să nu li se dea apă cu care s-au spălat carnea sau resturile de carne. Monta cu porci din alte exploatații este de asemenea interzisă în perioada aceasta. De asemenea, e recomandat să nu se hrănească suinele cu iarba de pe câmp, care poate fi contaminată.

Simptomele pestei porcinei nu sunt altfele față de cele ale altor boli. Totuși, ele pot reprezenta un semnal de alarmă. În general, animalele bolnave mor foarte repede, au peste 40,5 grade febră, manifestă roșeață sau învinețirea pielii, marginilor urechilor, vârfului picioarelor, abdomenului și pieptului. De asemenea alte simptome sunt lipsa poftei de mâncare, apatie, împleticirea la mers, vomitarea, diarea (uneori cu sânge) și urdori la ochi. Dacă vedeți asemenea probleme, anunțat medicul veterinar oficial, celd e liberă practică din localitate, dar și DSVSA Timiș.

Pesta porcină africană nu se transmite la om.

LĂSAȚI UN MESAJ