Muzeul Național de artă Timișoara a primit recent trei opera de artă ca donație, toate creați ale artistului Romul Nuțiu. Este vorba de un pictobiect, dar și de două picturi.
Toate cele trei obiecte artistice sunt de mari dimensiuni: : „Șapte Forme Pictate”-1969, „Spațiu Energetic”- 1975 și „Univers dinamic acoperit”-1975. Donația a fost făcută de fiica și soția artistului (decedat în 2012), Simona Nuțiu Gradoux și Felicia Nuțiu. Artistul Romul Nuțiu s-a născut în 1932 în Bilbor, Harghita și a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj . Din 1957, el s-a stabilit la Timișoara, an din care a începtu să expună la Salonul Anual de Arte Plastice din oraș. Din 1992 până în 2010, a predat la catedra de Pictură a Facultății de Arte și Design, și, de asemenea, a predat și la Universitatea Tibiscus.
Artistul a fost considerat un exemplu de artă modernă într-o Românie comunistă. ”Din punct de vedere stilistic și din perspectiva mesajului transmis, lucrările artistului Romul Nuțiu reprezintă manifestări puternice de expresionism abstract, tachism și informal european, structurându-se ca niște insule de artă modernă într-un spațiu cultural caracterizat de raportarea la doctinele comunismului. Cu toate acestea, este de remarcat proximitatea geografică și culturală a Timișoarei față de Europa de Vest, diversitatea de grupuri entice care se aflau în componența orașului cosmopolit, toate aceste realități ale timpului contribuind la un mediu cultural care a asigurat spațiul și timpul propice manifestării unor idei neoavangardiste, materializate în creațiile unor artiști precum Romul Nuțiu, Grupul 111 (1966-1969), Grupul Sigma (1969- 1978) – Ștefan Bertalan, Elisei Rusu, Lucan Codreanu, Ion Gaita, Doru Tulcan, Constantin Flondor, precum și figuri artistice distincte și atrase de experiment și inovație, precum: Leon Vreme, Ciprian Radovan, Viorel Toma, etc”, spune curatoarea Andreea Foanene Petcu.
Din 208, operele lui Romul Nuțiu au fost expuse și la 418 Gallery, în București. Artistul s-a ocupat, cât trăia, și de Galeria Calina din Timișoara. Operele sale sunt foarte expuse și expuse la Viena, Bruxelles, sau chiar Brazilia. De asemenea, operele semnate de artist se regăsesc în colecții publice sua private din țări precum România, Germania, Franța, Italia, SUA și Canada. Cele trei opere donate Muzuelui Național de Artă se ridică la valoare de 70.000 de euro.