Sâmbătă seara, la Bastionul Theresia, Muzeul Național al Banatului sunt progamate mai multe momente inedite, în cadrul Nopții Muzeelor. Nu vor lipsi îndrăgitele trupe de reconstituire istorică, iar timișorenii și turiștii vor avea ocazia să vadă jonglerii cu foc, să asculte muzică medievală și să asiste la dansuri cu săbii.

Vor fi implicate la eveniment Uniunea Artiștilor – Cronicari: Eyaletul de Timișoara, Asociația Losonczy Istvan, Hrafnabroethr – Frații Corbi, Proiectul Răscoala, Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara, Deep6 Project, Peregrinii. Programul începe de la amiză, la ora 17 și se va termina în toiul nopții, la ora 2. Vor fi momente artistice, în care publicul va privi, dar și ateliere interactive, în care va fi implicat. Taberele de reconstituire vor și deschide evenimentul: Timișoara otomană, Timișoara Evului Mediu târziu, Banatul medieval. De la 18, la intrarea în curtea bastionului va exista expoziția ”Istoria militară a Banatului”, creată de Asociația de Reconstituiri Istorice. Vor fi recreate momente istorice din perioada secolelor XVIII-XX și se vor auzi și salve de tun.

La ora 19, lururile devin și mai interesante. Vor fi rpezentate armele din Evul Mediu, dar diverse obiceiuri, precum antrenamentele vitejilor, cu o prestație care nu va pune sub nicio formă publicul în pericol. În stilul ”living museum” se reconstitui o bătălie tipică Tinutului de Margine, cu o poveste adevărată recreată sub ochii vizitatorilor. Expoziția de spade și săbii „Fiare din beci” va fi prezentată interactiv. Va exista și un dans cu săbii în stilul oștenilor din stepe, dar și un duel d cu arme, totul, cu muzica celor de al Peregrinii pe fundal. De la ora 22, ritmurile se schimbă, dar doar puțini, căci jongleriile cu foc se vor face pe acordurile vechilor menestreli.

Desigur, sunt disponibile spre vizitate în tot acest interval expozițiile: „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele” „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”; „Prinț și Sultan. Decenii de Război și Fronturi Fluctuante la Hotarele Sublimei Porți”; „Istoria militară a Banatului”; expoziție de caricatură Ștefan Popa Popa’s din muzeul dedicat marelui caricaturist; Expoziția „Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un ideal” .

Participarea la evenimente, dar și accesul la expozițiile din muzeu va fi gratuită.

LĂSAȚI UN MESAJ