DISTRIBUIȚI

La Ripensia, jucătorii revin după jumătate de an, deși sunt împrumutați pe două sezoane. Este și cazul lui Tudor Călin și Ștefan Dobre, iar despre primul, la conferința UTA-ei s-a declarat public că gruparea de prima ligă va păstra procente. Suficient pentru ca Dumitru Mihu să arunce din nou cu jigniri în publicația noastră, cu termeni precum ”minciuni” și ”calomnii”.

În 3 ianuarie, când s-a reunit UTA, impresarul Bogdan Apostu, cel care deschide toate conferințele arădenilor, a spus că UTA va păstra procente din Tudor Călin, deși el nu jucase niciun minut în tricoul Bătrânei Doamne. ”Vizavi de Tudor Călin, lucrurile sunt simple. El a fost jucătorul Ripensiei, împrumutat la UTA cu anumite procente, care creșteau la fiecare jumătate de an. El se va întoarce la Ripensia. El când a fost achiziționat era regula cu doi jucător sub vârstă, după care, s-a înjumătățit practic, numărul lor la Liga 1 și i-a fost foarte greu să mai evolueze. UTA va mai păstra niște procente dintr-o eventuală revânzare a jucătorului din postura de jucător al Ripensiei. El nici nu se va mai prezenta la reunire, se va prezenta direct la reunirea Ripensiei”, a spus Apostu.

De altfel, Mihu a și fost contactat telefonic pentru a lămuri problema, dar nu a răspuns, deoarece dorește doar PR, nu presă. Ofițerul de presă al Ripensiei a transmis că se va publica o lămurire oficială pe subiect. Pentru că zilele treceau, publicașia noastră a întrebat când se va puncta ceva, iar răspunsul ofițerului de presă era că se așteptau actele. A venit ziua reunirii Ripensiei, la o săptămână și jumătate de la declarația lui Apostu, iar clubul a informat eronat publicația noastră despre ora conferinței de presă, pentru că se pregătea un atac a lui Dumitru Mihu fără ca cineva să se poată apăra, adică o mare demonstrație de fair-play și curaj pentru președintele-patron.

Deși era vorba de o declarație a unui impresar, cu care Ripensia a coaborat, deci de care Mihu mai are nevoie, patronul a aruncat cu invective spre publicația noastră. ”Multe informații, multe minciuni și calomnii au apărut în ultima perioadă în ceea ce privește clubul și pe mine, personal. Cam tot ce a apărut sunt minciuni și calomnii. Tudor Călin și Ștefan Dobre au fost împrumutați cu o grilă de procente, care era valabilă doar pe perioada împrumutului. Și era valabilă doar pe o cotă parte dintr-o viitoare sumă de transfer. Dacă unul dintre ei ar fi fost transferat, clubul primea 12,5%, 25%, cât era. Se calcula. Odată reveniți la Ripensia, acest lucru a căzut, iar în acest moment, ambii jucători sunt 100% ai Ripensiei și nu există niciun procent care să nu fie al Ripensiei. Nu era parte din drepturile federative ale jucătorului, era pur și simplu vorba de un procent dintr-o eventuală sumă de transferul lor”, a spus Mihu, cel care spune că cluburile de drept public sunt ”bolșevice”.

De fapt, situația ilustrată mai sus este doar o bucată diintr-un modus vivendi deja încetățenit la Ripensia. Clubul timișorean este obișnuit cu astfel de ”afaceri” și în sens invers. În vară, Ghiroda l-a cedat gratis pe portarul Octavian Mosoarcă la Ripensia, păstrând anumite procente din fotbalist. Între timp, tânărul a fost folosit doar în câteva meciuri, pentru ca acum, deși a fost vorba de o cedare definitivă, nu împrumut, Mosoarcă să revină la Ghiroda! Sunt veritabile ”afaceri bulgărești”, din care nimeni nu are de câștigat. Cluburile de ligă inferioară cedează jucători gratis altora de ligă superioară, fotbaliștii tineri nu cresc sau nu joacă deloc, ori joacă prost (Dobre la Clinceni), iar clubul de ligă superioară nu e nici el câștigat.

De fapt, probabil și pentru că astfel de mutări devin tot mai dese, care dovedesc nepriceprea conducătorilor, fotbalul timișorean este și în decăderea din prezent. Ripensia nu are manager sportiv, o persoană care poate ar mai stopa aceste strategii păguboase pentru fotbal. De altfel, spre deosebire de alte cluburi din Timișoara, Ripensia nu are niciun reprezentant la cursurile de management organizate de FRF. De al Poli Timișoara participă supoerul-sponsor Cristian Romoniță, iar de la Ghiroda, președintele Marius Poclid. Ripensia îl are pe Dumitru Mihu și asta îi e suficient.

LĂSAȚI UN MESAJ