Lumea ciclistă are ochii ațințiți spre Turul Franței, dar zilele acestea a început și ”Mica Buclă”, Turul Ciclist al României. Startul s-a dat la Timișoara, cu cursa-prolog, prin centrul orașului. Cei mai buni cicliști români ai momentul, Eduard Grosu și Serghei Țvetcov au concurat și au lăudat traseul tehnic din zona zero a orașului.
Grosu a pierdut dramatic victoria în cursa-prolog, în fața germanului Justin Wolf, de la Bike Aid, care a scos timpul de 4:33,78. Cel mai bine cotat ciclist român al momentului a avut doar 4:34:08. Originar din Zărnești, ciclistul a apreciat nivelul tehnic al cursei-prolog din Timișoara. ”A fost un start frumos, un prolog foarte tehnic. Sunt bine din punct de vedere fizic. Din păcate, în momentul startului meu cel mai bun timp era 4:39. Pe ultimii 200 de metri aveam 4:20. Nu am vrut să-mi asum foarte multe riscuri. Am fost foarte precaut la ultimul viraj și am pierdut victoria la mai puțin de o secundă. Sunt pe locul 2 și nu e victorie! Cunosc Timișoara, am mai fost aici. Este un oraș frumos. Suntem foarte bucuroși că Turul României a luat startul de aici. Aveți și o echipă de ciclism importantă în România, chiar ne bucură faptul că am plecat de aici”, a precizat Eduard Grosu.
La această ediție, Grosu nu va putea participa la toate etapele din Turul ciclist al României. Echipa sa de club, Nippo Delko One Provence are nevoie de el pentru o competiție în Belgia. Până atunci, Grosu speră să obțină o victorie de etapă. ”Echipa mi-a permis să concurez doar patru zile în Turul României. Aveam un program încă dinainte Turului României. Apoi, după ce turul s-a schimbat la o categorie inferioară, cu siguranță au preferat cursa din Belgia, pentru că sunt puncte importante, iar pentru echipa mea este importantă terminarea în primele trei echipe profesioniste pentru a putea fi prezenți în Turul Franței cu dreptul direct. Obiectivul meu e de a câștiga o etapă. Am încercat astăzi, dar cu siguranță mâine și poimâine mă voi lupta pentru o victorie de etapă. Având în vedere condiția fizică, mă voi lupta să câștig”, a declarat Grosu, un specialist al probelor de sprint.
Cu cel mai mare punctaj, Grosu va fi, mai mult ca sigur, reprezentantul României la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, în contextul în care țara noastră are alocat doar un loc. Grosu spune că amânarea competiției supreme nu este o problemă pentru el. ”Cred că va fi o ediție foarte, foarte grea la Jocurile Olimpice. Un traseu foarte dificil. Sper să mă fac remarcat. Voi încerca să dau tot ceea ce am mai bun și să fac un rezultat bun pentru România. Pe mine unul nu mă afectează cu nimic că s-au amânat. Aș fi fost într-o formă bună. Am pregătit toată structura pentru Jocurile Olimpice încă din decembrie și aș fi ajuns într-o formă bună. S-a amânat pentru 2021. Vom reface același plan și sper să ajung la Tokyo într-o formă bună”, a punctat sportivul.
Tot pentru echipa națională a României, concurează la ”Mica Buclă” și al doilea cel mai bine cotat ciclist din țara noastră, Serghei Țvetcov. moldoveanul care concurează din 2014 pentru România nu e neapărat un specialist al probelor de sprint și nu a prins podiumuri prologului de la Timișoara. Va fi însă în concurs până la final și speră să ajute mult echipa la viitoarele etape, în special la cățărări. Născut în Chișinău, Țvetcov a fost impresionat de Timișoara. ”Cam scurt și foarte dur. E o distanță mică. Nu sunt obișnuit cu această distanță. Dar e ok, sper să avem noroc. Traseul e foarte fain, în centrul orașului, e închis tot. Foarte fain, îmi place! Mi-a plăcut orașul!”, a spus Țvetcov.
Acum, Țvetcov are cetățenie română, dar e stabilit de ani buni, un deceniu, în SUA. Viața și-o împarte însă și între Malaezia, deoarece în prezent e la echipa de club Team Sapura cycling, din capitala Kuala Lumpur. ”E bine. Am experiență. Peste tot e bine, sunt aspecte pozitive și negative. Drumuri bune în Malaezia, dar vremea nu e grozavă. E foarte cald și umiditatea e ridicată. Aici, în România e cam aglomerat. În America au drumuri, dar nu au curse. Așa e ciclismul, azi în Malaezia, mâine în Polonia, poimâine în România. E un club foarte bun și în topul celor din Asia. Am avut oferte și asta am ales. În acest an am stat o lună, pe urmă a venit covidul. De obicei, cursele din Asia încep în ianuarie și se termină în octombrie”, a povestit ciclistul din Chișinău.
Miercuri la prânz, începe prima etapă din Turul Ciclist al României, de la Iulius Town, până la Oradea. La competiție participă, în total, 12 echipe, dintre care șase UCI Continental: Vino Astana Motors (Kazakhstan), CCC Development Team (Polonia), Cambodia Cycling Academy (Cambodgia), Bike Aid (Germania)și echipele românești Team Novak și Giotti Victoria Savini Due. De asemenea, la tur participă echipele naționale din România, Moldova și Bulgaria, plus echipele românești Steaua București, UVT Devron West Cycling Timișoara și Olimpic Torpedo Zărnești.
foto principală:facebook.com/micabucla