Banatul are astăzi limite administrative ce nu corespund, neapărat celor istorice, iar tradițiile s-au păstrat și în zona din sudul actualului județ Arad. La Secusigiu, după Periam, se organizează o nouă ediție a evenimentelor Banat Brunch.
Secusigiu este acum o comună cu 6000 de locuitori, iar în zonă se cultivă roșii, tutun și ardei. Cei care vor vizita satul din Lunca Mureșului vor avea ocazia să mănânce tradiționala șoancă cu mere, dar și preparate din carne, brânză, gaigană, zamă de părădaică, crumpi, murături, dar și cornulețe și plăcinte. Pe lângă vin, se va putea bea și ceai. Evenimentul e organizat de Asociația ”La Măicuța”, iar banii adunați vor fi utilizați pentru un atelier de fotografie pentru micuții din sat.
Prețul participării e de 100 de lei, iar copii sub 7 ani participă gratis. Vor fi activități la căminul cultural,dar și o vizită la mănăstirea Bezdin, a comunității sârbe din zonă. Cei interesați se pot înscrie la eveniment făcând o donație de 100 RON/persoană în contul RO37BTRLRONCRT0663869901 deschis la Banca Transilvania, cu precizarea “Donație pentru Asociația De la Măicuța”.
Iată programul și meniul:
11,00 – Deschidere și prezentare gazde – Asociația “De la Măicuța”
11,00 – 13,00 – Experiențe culinare locale
Aperitive
Platou de șoancă cu mere
Platou cu cârnați, șfarcă și călbășete de casă făcute de Gelu din Secusigiu
Platou cu brânză de oaie de la ciobanul Doru a lu’ Monică
Clisă fiartă
Ouă găigană
Ouă fierte
Zacuscă
Pâine de Pecica cu smântână și miere de stup
Platou cu legume de toamnă
Pâine de la Pecica
Colac local
Preparate calde
Zamă de părădaică cu cârnați și cu ouă
Zamă de părădaică
Cornorăți
Căurmă de porc (Popricaș de porc)
Crumpi pe cipsie cu ludaie
Crumpi pe cipsie cu ludaie, călbășete și șfarcă (Cartofi în tavă cu dovleac, caltaboș și tobă)
Murături de toamnă – gogoșari din Secusigiu, ardei și salată de varză
Desert
Turce cu gem și zahăr
Cornulețe
Prăjitură cu mere
Prăjitură cu brânză dulce
Băuturi
Ceai din plante locale – tei și mentă
Vin fiert
Cafea
Apă de la fântână
13,00 – 15,00 – Vizite ghidate
Vizită la Mănăstirea din Bezdin, mănăstire a comunității sârbe – transport asigurat de comunitatea locală
Vizită ghidată la Biserica Ortodoxă din Secusigiu cu Părintele Horia
Tur ghidat de arhitectură locală cu studenții de la Facultatea de Arhitectură Timișoara
Vizită la Casa lui Măicuța și degustare de ceai de mușețel cu miere
15,00 – Întoarcere la Căminul cultural
11, 00 – 15,00 – Activități și ateliere în Căminul cultural
Poveștile satului cu locuitorii comunei
Atelier de brodat costume populare cu membrii www.toaleromanesti.ro
Vorbire în grai bănățean- prezentarea colecției de costume populare locale – Amalia Stoica