DISTRIBUIȚI

Banatul are astăzi limite administrative ce nu corespund, neapărat celor istorice, iar tradițiile s-au păstrat și în zona din sudul actualului județ Arad. La Secusigiu, după Periam, se organizează o nouă ediție a evenimentelor Banat Brunch.

Secusigiu este acum o comună cu 6000 de locuitori, iar în zonă se cultivă roșii, tutun și ardei. Cei care vor vizita satul din Lunca Mureșului vor avea ocazia să mănânce tradiționala șoancă cu mere, dar și preparate din carne, brânză, gaigană, zamă de părădaică, crumpi, murături, dar și cornulețe și plăcinte. Pe lângă vin, se va putea bea și ceai. Evenimentul e organizat de Asociația ”La Măicuța”, iar banii adunați vor fi utilizați pentru un atelier de fotografie pentru micuții din sat.

Prețul participării e de 100 de lei, iar copii sub 7 ani participă gratis. Vor fi activități la căminul cultural,dar și o vizită la mănăstirea Bezdin, a comunității sârbe din zonă. Cei interesați se pot înscrie la eveniment făcând o donație de 100 RON/persoană în contul RO37BTRLRONCRT0663869901 deschis la Banca Transilvania, cu precizarea “Donație pentru Asociația De la Măicuța”.

Iată programul și meniul:

11,00 – Deschidere și prezentare gazde – Asociația “De la Măicuța”

 

11,00 – 13,00 – Experiențe culinare locale

Aperitive

Platou de șoancă cu mere

Platou cu cârnați, șfarcă și călbășete de casă făcute de Gelu din Secusigiu

Platou cu brânză de oaie de la ciobanul Doru a lu’ Monică

Clisă fiartă

Ouă găigană

Ouă fierte

Zacuscă

Pâine de Pecica cu smântână și miere de stup

Platou cu legume de toamnă

Pâine de la Pecica

Colac local

Preparate calde

Zamă de părădaică cu cârnați și cu ouă

Zamă de părădaică

Cornorăți

Căurmă de porc (Popricaș de porc)

Crumpi pe cipsie cu ludaie

Crumpi pe cipsie cu ludaie, călbășete și șfarcă (Cartofi în tavă cu dovleac, caltaboș și tobă)

Murături de toamnă – gogoșari din Secusigiu, ardei și salată de varză

Desert

Turce cu gem și zahăr

Cornulețe

Prăjitură cu mere

Prăjitură cu brânză dulce

Băuturi

Ceai din plante locale – tei și mentă

Vin fiert

Cafea

Apă de la fântână

13,00 – 15,00 – Vizite ghidate

Vizită la Mănăstirea din Bezdin, mănăstire a comunității sârbe – transport asigurat de comunitatea locală

Vizită ghidată la Biserica Ortodoxă din Secusigiu cu Părintele Horia

Tur ghidat de arhitectură locală cu studenții de la Facultatea de Arhitectură Timișoara

Vizită la Casa lui Măicuța și degustare de ceai de mușețel cu miere

 

15,00 – Întoarcere la Căminul cultural

 

11, 00 – 15,00 – Activități și ateliere în Căminul cultural

Poveștile satului cu locuitorii comunei

Atelier de brodat costume populare cu membrii www.toaleromanesti.ro

Vorbire în grai bănățean- prezentarea colecției de costume populare locale – Amalia Stoica

Mini-târg de produse locale – producători din Secusigiu, miere din Satu Mare, pâine de la Pecica, mere de la Felnac

LĂSAȚI UN MESAJ