În 30 noiembrie nu se termină doar toamna calendaristică, ci și amplul proiecte artistic ”după Sculptură/Sculptură după”, de la fosta Cazarmă U. Bilanțul din primăvară, de la deschiderea din mai și până acum e de peste 200 de artiști care au fost implicați.
În cele șapte luni de proiect, bilanțul este de 157 de artiști implicați în expozițiile de sculptură și 220 cu tot cu artiștii invitaților. 26 de curatori au muncit în locație care au pregătit 22 de expoziții. Au fost și cinci prestații artistice, iar Codru a derulat 70 de evenimente în clădirea fostei Cazarme U. 61 de voluntari au totalizat 704 ore de sprijin pentru proiect. Reamintim, fosta cazarmă imperială stă părăsită de ani de zile, deși din când în când tot auzim că acolo va apărea un hotel. Răm,âne de văzut ce soartă va avea clădirea după 30 noiembrie 2023 și încheierea capitalei culturale. ”Acest proiect va rămâne un simbol al Timișoarei Capitală Culturală Europeană 2023, pentru că în această clădire părăsită sculptura a aprins, la propriu, lumina”, a spus Ovidiu Megan, director executiv al Asociației „Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023“.
Locațiaa găduit și evenimente din cadrul proeictului Patrimoniul sub reflectoare. ”În aceste șapte luni, experiența noastră, a Spotlight Heritage Timișoara, în spațiul Cazarma U – Digital Culture Space a fost unică, o simfonie între artă și tehnologie, în care patrimoniul a fost adus în contemporan, prin tehnologiile digitale pentru a spune povești unice prin inovație. Pentru noi, poveștile se scriu, se văd și se memorează în obiecte de patrimoniu, în sculpturi, în digital, pe hârtie, în virtual. Le vom continua, împreună, împletind poveștile orașului, ale noastre și ale artei contemporane, în lumi virtuale și conservând cele peste 5000 de interacțiuni directe dintre oameni cu tehnologie digitală.Ne-am bucurat că aplicațiile au fost utilizate de multe oficialități și mii de vizitatori din diverse țări, de sute de copii și tineri, care au descoperit orașul, dar și a tehnologiilor digitale de mare actualitate”, spune Diana Andone, directoarea Centrului de e-Learning al UPT.
Desigur, săptămâna aceasta încă mai puteți vizita locația proiectului. Important e că și după, povestea va merge mai departe. Petru Ilieșu o va scrie. ”Instalația: un cub de 2/2 m, realizat din desfășurarea unor coperte ale cărții «Classified» – carte, jurnal al zilelor Revoluției din 1989 – simbolizează un univers închis din interiorul căruia se revarsă, forțând o latură a structurii, conținutul cărții decopertate. Bariera secretizării, marcată de pereții cubului, este străpunsă de miezul epic al cărților în ideea că adevărul, oricât ar fi de zăvorât, ascuns, la un moment dat va răbufni la suprafață”, spune cunoscutul scriitor timișorean. ”Vom muta povestea acestui an, adevărul lui, în memoria unei cărți, a unui album pe care dorim să îl facem în 2024, ca să conservm această experiență a Cazarmei U din Timișoara Capitală Europeană a Culturii”, punctează Sorina Jecza, președintele fundaței Triade.
Trebuie spus că s-a lucrat pentru a face clădirea să fie, cât de cât, un spațiu potrivit expozițiilor. ”Pereții interiori ai cursivelor au fost dublați cu un perete nou, decupat în dreptul ușilor și geamurilor, care marchează spațiile expoziționale și devine interfața fiecărei expoziții, fiind suportul fizic al conceptelor curatoriale, biografiilor artiștilor și denumirilor tuturor spațiilor. Astfel, această friză prin care se accesează fiecare spațiu în parte, devine o a doua piele a clădirii, simbolizând și noua funcțiune muzeală”, spune arhitectul Attila Kim. ”Pereții interiori ai cursivelor au fost dublați cu un perete nou, decupat în dreptul ușilor și geamurilor, care marchează spațiile expoziționale și devine interfața fiecărei expoziții, fiind suportul fizic al conceptelor curatoriale, biografiilor artiștilor și denumirilor tuturor spațiilor. Astfel, această friză prin care se accesează fiecare spațiu în parte, devine o a doua piele a clădirii, simbolizând și noua funcțiune muzeală”, adaugă Sorina Jecza.