DISTRIBUIȚI

Organizarea Rugii Timișoarei devine tot mai mult un ”ghiveci” în care directoarea Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, Camelia Mingasson, ”introduce” tot felul de manifestări pentru a-și masca incompetența. Acum, a reușit ”performanța” să comunice un program dedicat, deși o parte dintre evenimente avuseseră deja loc!

Pe lângă Ruga propriu-zisă, din Parcul Rozeor, cu muzică populară, s-au organizat și evenimente de inspriație religioasă, dar și evenimentul inventat total neinspriat de Camelia Mingasson, fără nicio legătură cu Ruga, ”Ziua minorităților”, de dragul unui multiculturalism forțat, de tip neomarxist. În fine, va exista și un vernisaj, plus lecții despre spectacole de operă, începute de luni, anterior comunicării de către Casa de Cultură a programului ofical al evenimentelor. Dar la ce amatorism de comunicare e și în primărie, mai contează? Cu atât mai mult cu cîât unele zvonuri spu că Minagsson plătește pentru această ”comunicare” o jurnalistă de la postul public TVR Timișoara, care are și alte asemenea colaborări prin oraș, cu o sumă de-a dreptul exorbitantă pentru penibilitățile livrate presei, adesea cu întârziere.

Cum Ruga e dedicată Sfântului Iosif de la Partoș, patronul spiritual al orașului, a cărui raclă se află la Catedrala Mitropolitană, joi seara, de la roa 21, vor fi evenimente dedicate în Piața Sfântu Gheorghe. După un concert susținut de ”Doina Banatului”, urmează un spectacol de teatru-lectură, ”Minuni din viața Sfântului Iosif cel nou de la Partoș”. Vineri, 16 septembrie, de la ora 12,30, la Sala Lira începe un spectacol pentru copii, ”Iovan Iorgovan”, în interpretarea Ansambului Timișul. De la ora 18, începe muzica în Parcul Rozelor, cu Andreea Voica, Mihaela Petrovici, Liliana Laichici, Doriana Talpeș, Dumitru Stoicănescu, Ghiță Călțun Brancu, Adrian Stanca, Vlad Văcaru, Anda Sabadoș, Cornel Brici, Camelia Miuțescu, Lioara Boșcu, Lia Lungu. Prezintă Felicia Stoian, iar Ansamblul Timișul va fi din nou în prim-plan.

Ziua minorităților va avea loc sâmbătă. De la 16,30, în Parcul Rozelor, va avea loc un spectacol în limba sârbă, „Noua poveste a Scufiței Roșii”, pusă în scenă de Teatrul Merlin. De la ora 17, va fi Parada minorităților, pe traseul Piața Unirii – Piața Libertății – Piața Victoriei. De la ora 18, în Parcul Rozelor vor urca pe scenă: Ansamblul „Slavjak” Timișoara, Ansamblul „Plavi Delja” din Sânpetru Mare, Ansamblul „Necea-Rock” și Victor Enache, Ansamblul „Bălgărce” din Vinga, Corul „Shalom”, Huțulii din Banat, Ansamblul „Zoloti Druzi” din Știuca și Ansamblul „Cervona Calena” din Bucovina, Fanfara germană din Recaș, ansamblurile de dansuri  germane „Banater Rosmarein” și „Edelweiss” din Deta, Ansamblul „Fijalocka” din Butin, Ansamblul „Lulughi Shukar”, Ansamblul maghiar „Eszterlanc” și Kele Zoltan, Corala bărbătească „Contrast” și tenorul Ștefan Von Korch (Opera Națională Română Cluj-Napoca).

De ziua minorităților vor fi disponibile și ateliere de pictură pe sticlă/lemn, de florărie, de înșirat mărgele. Delicatesele culinare pregătite vor putea fi savurate de timișoreni: ștrudel cu mere și dovleac, haioș, sarmale ucrainene, gogoși, colțunași ucraineni, colaci, halot (mâncare evreiască), paste italiene, plăcinte, prăjituri și tocăni. Duminică seara, de la ora 19, la Sala Lira va avea loc spectacolul-concert ”Ana Lugojana”, scris de renumitul Filaret Barbu. ”Interesant” este că se anunță și o expoziței foto la Galeria Rotonda, ”Costume din Banat”, deschisă în perioada 15-30 septembrie, dar cu vernisajul în 18, ora 18. Vor fi expuse pozele realizate de Edith Singer și Anna Senik, artistă refugiată din Ucraina.

În nota incompetenței, pe sistemul ”ieri va avea loc”, în contextul în care comunicatul Casei de Cultură a fost trimis marți după-amiazî, după încheierea programului de lucru al instituției (așa știe să comunice administrația Fritz), aflăm că de luni au început lecțiile despre  spectacole de operă, susținute de Simina Ivan, pentru copii de clasele III-IV. . Luni a fost deja „Rigoleltto”de Giuseppe Verdi, iar marți, ”Elixirul dragostei”, de Gaetano Donizetti. Miercuri urmează ”Bărbierul din Sevilla”, de Gioacchino Rossini, joi, ”Flautul fermecat”, de Mozart, iar vineri, ”Voievodul țiganilor”, de Johann Strauss. Totul, în colaborare cu Opera Națională Română din Timișoara și Liceul de Artă „Ion Vidu”.

LĂSAȚI UN MESAJ