DISTRIBUIȚI

La câteva săptămâni după eradicarea ultimului focar de pestă porcină de apărut anul acesta în Timiș, boala care afectează suinele a reapărut. Trei porci mistreți au fost găsiți decedați pe Fondul de vânătoare de la Chevereșu Mare, iar analizele medicale au confirmat un nou focar.

Sâmbătă, prefecta Liliana Oneț a convocat o ședință a Comitetului Local de Combatere a Bolilor, deoarece exista suspiciunea unui nou focar de pestă porcină africană. Joi, 21 mai, Direcția Sanitar Veterinară și de Siguranță a Alimentelor Timiș a fost anunțată de trei cadavre de mistreți, cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani. Cele trei carcase au fost prelevate de angajații DSVSA de pe fondul de vânătoare care aparține Asociației de vânătoare Banat Forest Hunt. Primele probe au arătat că cele trei animale aveau pestă. După primele analizele, s-au trimis probele, conform procedurii, la IDSA București, de unde a venit același rezultat, în cursul zilei de sâmbătă.

În ședința CLCB s-a aprobat planul de măsuri pentru a combate răspândirea pestei. Astfel, s-a stabilit o zonă de protecție de opt kilometri, în jurul locului unde au fost descoperite cadavrele, care se aflau la aproximativ 100 de metri unul de celălalt. De asemenea, s-a stabilit o zonă-tampon de 5 kilometri.

În zona de protecție, se vor aplica restricții de circulație pentru animale, fără acordul medicului veterinar. Acesta cuprinde localitățile: Bacova, Sârbova, Hitiaș, Bazoșu Vechi, Bazoșu Nou, Dragșina și Chevereșu Mare.

Zona-tampon include următoarele localități: Buziaș, Căpăt, Dragoești,  Topolovățu Mare,  Topolovățu Mic,  Șuștra,  Petrovaselo, Recaș, Izvin,  Remetea Mare,  Bucovăț, Moșnița Veche,  Albina,  Uliuc,  Icloda, Sacoșu Turcesc,  Vucova și Otvești.

Reamintim că la început de primăvară, au fost descoperite focare de pestă porcină în județ, la Remetea Mare, mănăstire Șag (care e pe teritoriul comunei Giroc) și în Cadar (comuna Tormac). Cel trei focare au fost declarate stinse. Pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate produce multe decese în rândul porcilor din exploatații.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ