DISTRIBUIȚI

Anual, cea mai bună lucrare de licență a unui absolvent de la Facultatea de Construcții de la Universitatea Politehnica din Timișoara primește o bursă. Câștigătorul „The John Scott Travelling Award” (Premiul de călătorie John Scott) este studentul Ion-Aurelian Pop, premiat săptămâna aceasta.

Premiul este de 1500 de lire sterline, și este pentru cei care dau licența de la specializările CCIA, ICE, ICG și e oferit de  Fundația „The John Scott Memorial Trust”, cu sediul în Edinburgh. Banii trebuie utilizați în scop educativ. Câștigătorul poate face o călătorie de documentare cu scop tehnic, sau poate opta pentru o conferință în domeniul ingineriei structurale  sau poate face practică la o firmă din străinătate, pentru a se familiariza cu noutățile tehnologice din domeniul construcțiilor. ulterior acestei acțiuni de documentare, absolventul are obligația de a prezenta o informare facultății, în fața colegilor ce vor da licența anul viitor. Concursul a avut două etape de desfășurare.

În prima fază, s-au selectat cinci studenți: Victor Andreiu – Proiectarea sistemului structural într-o clădire industrială cu caracteristici speciale (coordonator . Sorin-Codruț Floruț); Daniel Gui – Podul feroviar peste râul Neajlov (coordonator  Edward Petzek); Denis-Ovidiu Ivașcu – Clădire de birouri cu cadre de oțel multi-etajate (coordonatori Florea Dinu &  Călin Neagu); Ioan-Aurelian Pop – Studiu comparativ al unei clădiri de birouri P+1E, cu structură din oțel, folosind sisteme de pardoseli din beton armat și podea laminată din lemn (coordonator  Aurel Stratan);Cosmin Zgură – Proiectarea unei structuri ce adăpostește un bazin semi-olimpic de înot (coordonator Sorin-Codruț Floruț).

Din juriu au făcut parte președintele Academiei Române filiala Timișoara Dan Dubină, profesorii Cornel Farcaș, Mircea Georgescu, Valeriu Stoian și decanul Raul Zaharia. Ei l-au ales pe absolventul de Inginerie civilă în limba engleză, Ion-Aurelian Pop. S-a ținut cont de conținutul științific, noutatea adusă de lucrare, plus modul de prezentare. Banii vin de la moștenirea lăsată de scoțianul john Scott. Din 1991 a devenit prietenul Facultății de Construcții și al decanului de atunci, Liviu Gădeanu. El a sprijinit programul de studii în engleză, finalziat de câștigătorul din acest an al premiului. Mai întâi, Scott a oferit stagiid e documentare pentru studenți și cadre didactice în Marea Britanie.

Fondator al Scottish Romanian University Exchange – SRUE (Schimbul de experiență între universitățile scoțeiene și românești. O filială s-a creat și în Timișoara, pentru stimularea mobilității. Au venit și studenți din Scoția aici, și din Timișoara acolo. Fondul era format din bani donați de însuți John Scott, dar și din colectă publică. Fondurile Erasmus și Socrates erau atunci limitate, iar fondul plătea 1500 d elire sterline per student. Scott a murit în 2012 și a lăsat Facultății de Construcții timișorene, mai precis, ingineriei structurale, 180.000 de lire sterline moștenire pentru a usține educția în engleză.

Din 2014, s-a creat Fundația The John Scott Memorial Trust, cu sediul la Edinburgh, air legătura se ține cu patru custozi care decid cum se cheltuie banii: Dan Dubină, Raul Zaharia, Valeriu Stoian și Mircea Georgescu. Anul ccâte doi studenți din anul III beneficiază de un semestru la Edniburgh, pe lângă premiul pentru licență. Cât mai trăia, în mai 2004, John Scott a primit o diplomă de excelență.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ